Tydzień Wegetarianizmu w Lublinie!

Jeszcze kilka lat temu ludzie nie jedzący mięsa byli postrzegani jako dziwacy. Obecnie sytuacja się zmieniła – życie bez mięsa zwciąż zyskuje nowych zwolenników. Nawet dotychczasowi sceptycy zaczynają dostrzegać wiele plusów płynących z takiego stylu życia.
Stawiają na zdrowie i na świat wolny od okrucieństwa – decydują się na wegetarianizm

Coraz więcej lekarzy i dietetyków otwarcie przyznaje, że rozsądnie zbilansowana dieta wegetariańska jest korzystniejsza dla naszego zdrowia, samopoczucia i wyglądu. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków oraz Dietetycy Kanady, dwie największe na świecie organizacje dietetyków uznały diety oparte wyłącznie na produktach roślinnych za odpowiednie na wszystkich etapach życia. Brytyjscy epidemiolodzy przez 12 lat przebadali 11 tys. osób, aby potwierdzić, że przeciętnie wegetarianie są szczuplejsi, rzadziej zapadają na choroby nowotworowe oraz wieńcowe i generalnie żyją dłużej.

Oczywiście dla coraz większej liczby osób fundamentalne znaczenie w wyborze diety ma fakt, iż tylko w tym roku 58 miliardów zwierząt zostanie niepotrzebnie zabitych wyłącznie po to, aby zmielono je na kotlety i kiełbasy. Każde z tych zwierząt jest żywą istotą, wrażliwą i przeżywającą emocje podobnie jak nasz ulubiony Mruczek czy Misiek. Ponadto zdecydowana większość mięsa, które zjemy, nie pochodzi od krówek pasących się na zielonych łąkach i kurek grzebiących na wiejskich podwórkach, jakie pamiętamy z dzieciństwa, ale z niedostępnych dla naszych oczu „fabryk zwierząt”, gdzie bez wybiegu, przestrzeni, dziennego światła i naturalnej paszy nasi „Bracia mniejsi” cierpią i nie rzadko giną z powodu chorób i wyczerpania. Podawane im antybiotyki, aby szybciej rosły, spożywamy my w postaci wędliny czy kotleta narażając się na nowe wirusy i choroby. Dla przykładu, epidemia choroby szalonych krów była wynikiem karmienia krów szczątkami innych zwierząt, a ptasia grypa dziesiątkowała przede wszystkim drób przetrzymywany na dużych fermach.

Tym samym, indywidualny problem etyczny stał się społecznym problemem zdrowotnym, a także ekologicznym czy wręcz humanitarnym. Masowa „produkcja” zwierząt dla rosnącej liczby ludności wyniszcza planetę, na której i dzięki której żyjemy. Odchody zwierząt zanieczyszczają wody gruntowe, rzeki i morza. FAO, agenda ONZ zajmująca się żywnością i rolnictwem w swoim raporcie „Livestock’s Long Shadow” dowodzi, że przemysł zwierzęcy produkuje więcej gazów cieplarnianych, niż cały transport lądowy, morski i powietrzny razem wzięte. Aby wyprodukować 1 kg wołowiny marnujemy ok. 100.000 litrów wody, czyli tyle, ile przeciętna rodzina zużywa przez cały rok.Rosnące zapotrzebowanie na paszę dla zwierząt wymaga wycinania lasów pod uprawy, co w efekcie oznacza zmiany klimatu, wyjaławianie gleb, pustynnienie obszarów tradycyjnie rolniczych. To sprawia, że ceny podstawowej żywności stają się coraz wyższe, wybuchają społeczne zamieszki, a najbiedniejsi z nas cierpią głód. Szacuje się, że zaledwie 10% dzisiejszej powierzchni ziemi uprawnej mogłoby wyżywić wszystkich ludzi na ziemi przy wegetariańskiej, zdrowszej diecie. Mięso staje się tak naprawdę coraz bardziej dla nas kosztowne.

Coraz większa liczba ludzi nie chce być wobec tych spraw obojętna. Tym bardziej, że decyzja o zmianie nawyków żywieniowych zależy tylko i wyłącznie od każdego z nas. Dlatego też lubelska grupa Fundacji Viva! Akcja dla zwierząt w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu chce pokazać, że kuchnia oparta na roślinach jest prosta i zdrowa, kolorowa i smaczna. W najbliższą sobotę, 14 maja od godz. 13.00 pod Bramą Krakowską w Lublinie wszyscy chętni, ciekawi i głodni będą mogli spróbować darmowych, domowych potraw wegetariańskich i wegańskich. Będzie też coś dla fanów słodkości. Na degustacji znajdziemy potrawy,  które zastępują na naszych talerzach produkty mięsne: np. kotleciki (sojowe i z ciecierzycy) a’la mielone, pasztet (sojowy i z soczewicy) czy smalec wegański przygotowany przez bar „Wegetarianin” (ul. Narutowicza 13).Zainteresowani będą mogli porozmawiać o przepisach i szczegółach diety z lubelskimi wegetarianami i weganami. Oprócz poczęstunku będą ulotki informacyjne o wegetarianizmie. Dzień później, w niedzielę 15 maja, o godz. 13.00 w kawiarni „Spółdzielnia” przy ulicy Peowiaków 11 fundacja zaprasza na wykład lek. med. Tomasza Nocunia pt. „Dieta wegetariańska, prosta i zdrowa”. Będzie czas na dyskusję i pytania, oraz spróbowanie wegańskich ciast. Oba wydarzenia będą szansą na pogłębienia naszej wiedzy kulinarnej i zdrowotnej oraz wzbogacenia naszego jadłospisu.

Fundacja Viva! Akcja dla zwierząt serdecznie i szczególnie zaprasza przedstawicieli mediów na oba spotkania. Koordynatorem akcji jest Katarzyna Kursa z Lubelskiej Grupy Vivy.

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares