Mięso – nowy tytoń

Przez wiele lat firmy tytoniowe wmawiały ludziom swoją propagandę. Palenie pomaga się skupić. Jest dla ciebie dobre (lekarze palą!). Jest świetne, jeśli chcesz schudnąć. Jest seksowne. Jest cool. Przemysł tytoniowy wydał grube pieniądze na to, by utrzymać te poglądy w świadomości opinii publicznej tak długo, jak tylko było to możliwe.

Wiele lat po tym, kiedy śmiertelne skutki palenia tytoniu stały się powszechnie znane i niezaprzeczalne, niektórzy z najzdolniejszych i odnoszących największe sukcesy biznesmenów w naszym kraju wciąż wierzyli (ponieważ było to w ich interesie), że „nikotyna nie jest substancją uzależniającą.” (Zobacz 7 najbardziej wpływowych osób przemysłu tytoniowego w 1994 roku, które w Kongresie pod przysięgą wypowiadają dokładnie to stwierdzenie – od tego czasu nie minęły nawet dwie dekady).
Przypomniałam sobie, jak bardzo tytoń wypadł z łask, czytając w magazynie New York Times wywiad z Joe Eszterhasem – scenarzystą, który odnosił być może największe sukcesy w historii. Stracił on 80% krtani z powodu tytoniu i przeprosił za przedstawianie tej używki w korzystnym świetle w filmach takich jak Nagi instynkt.

Kiedy myślę o tym, jaki wpływ wywierają produkty pochodzenia zwierzęcego na ludzkie zdrowie, przypomina mi się jak szybko, jeśli chodzi o tytoń, zrobiliśmy narodowy zwrot o 180 stopni. Z niecierpliwością czekam na dzień, w którym magazyn Times opublikuje podobne przeprosiny od kogoś, kto promował produkty pochodzenia zwierzęcego – ponieważ dowody istnieją i stają się coraz poważniejsze: produkty pochodzenia zwierzęcego zabijają o wiele więcej Amerykanów i Amerykanek niż tytoń.

Choroby serca, rak i wylew, trzej najwięksi zabójcy świata zachodniego,  mają związek z nadmiernym spożywaniem produktów zwierzęcych. U wegetarian ryzyko wystąpienia każdej z tych chorób jest niższe. Ponadto wegetarian, w porównaniu z całą populacją, dotyka tylko ułamek zachorowań na otyłość i cukrzycę. Oczywiście w przypadku obu chorób można obecnie mówić o coraz większej epidemii.

Jednak o wiele ważniejsze od ogólnych statystyk społeczności wegetariańskiej jest to, co można osiągnąć, stosując prawidłową dietę wegetariańską. Od kilku lat lekarze nie tylko zapobiegają chorobom serca, ale nawet je cofają za pomocą niskotłuszczowej diety wegetariańskiej.

To prawda – chorobie, która zabija prawie tak wielu Amerykanów i Amerykanek, jak wszystkie inne choroby razem wzięte, można nie tylko zapobiegać, ale także cofnąć ją za pomocą niskotłuszczowej diety opartej na roślinach. Zostało to udokumentowane przez dr. Caldwella Esselstyna w Zapobieganiu chorobom serca i cofaniu ich.

Istnieje również związek pomiędzy konsumpcją produktów zwierzęcych a drugim największym zabójcą naszego kraju. Według amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem mniej więcej tylu przypadkom raka, ile jest powodowanych przez palenie, można zapobiec dietą i ćwiczeniami. A przecież wszyscy wiemy, co powoduje raka, prawda? Ani pełne ziarna, ani rośliny strączkowe, ani też warzywa czy owoce. Doktor T. Colin Campbell udokumentował związek pomiędzy rakiem i produktami odzwierzęcymi.
Przemysł mięsny, podobnie jak silny przemysł tytoniowy, ma dużo pieniędzy. Przez wiele lat wpływowe firmy tytoniowe wskazywały na palaczy w podeszłym wieku, takich jak George Burns i miliony innych. Mieli oni być dowodem na to, że zupełnie naturalny produkt tych firm nie może być szkodliwy. Nawet biegaczy długodystansowych i członków armii można było zobaczyć, gdy po długim biegu lub intensywnej musztrze palili papierosa.
Także dzisiaj przemysł mięsny podkreśla fakt, że jest bardzo dużo starszych osób, które jedzą mięso. W wygodny dla siebie sposób ignoruje niebotyczne statystyki zachorowań na raka i choroby serca, jak również gwałtownie wzrastające wskaźniki dotyczące otyłości i cukrzycy. Wszystkie te choroby są powiązane z produktami mięsnymi.

Bill Clinton przeszedł na dietę, którą zalecono mu jako zdrową, po tym jak w 2004 roku przeszedł operację wszczepienia poczwórnych bypassów. Pomimo tego ani nie schudł, ani nie czuł się lepiej, a w 2010 roku musiał być poddany kolejnej operacji. Po jej przeprowadzeniu przedstawiono mu pracę dr. Esselystyna i dr. Campbella. Wówczas przeszedł na weganizm, co umożliwiło mu zrzucenie w ciągu roku ponad 10 kg i sprawiło, że czuł się lepiej niż kiedykolwiek wcześniej. Mówił o tym w CNN podczas rozmowy z Wolfem Blitzerem.
.

.
Eszterhas pisze w swoim tytoniowym wyznaniu winy: “Mam krew na rękach, tak samo jak Hollywood. Mój rak spowodował, że próbuję się oczyścić. Nikomu w Hollywood nie życzę, by był na moim miejscu, ale błagam, aby Hollywood skończyło z narzucaniem tego milionom innych ludzi.”

Równie dobrze mógłby pisać o żywności pochodzenia zwierzęcego, co jest powodem, dla którego byłam zachwycona, czytając ostatni artykuł Marka Bittmana w New York Times. Autor zauważył w nim, że spożycie mięsa spadło od 2007 roku o ponad 10%. Wygląda na to, że coraz więcej ludzi rozumie zagrożenia, które stwarza żywność pochodzenia zwierzęcego.

W dużej mierze jest to zasługa prac dr. Esslestyna i Campbella. Ucieszył mnie więc sukces filmu Forks Over Knives, interesującego dokumentu pokazującego po kolei sukces ich pracy. Zarówno Ellen jak i Oprah rozreklamowały film, ale ważniejsze jest chyba to, że dr Sajany Gupta nazwał Forks Over Knives “świetnym filmem”, natomiast dr Mehmet Oz powiedział swoim zwolennikom “uwielbiam go i uważam, że wszyscy powinniście go obejrzeć”.
.

.
Może minąć trochę czasu, zanim zjedzenie skrzydełka z kurczaka będzie postrzegane tak, jak powinno być – czyli jako coś, co działa na zdrowie niczym zapalenia papierosa. Przemysł mięsny wciąż jest o wiele bardziej wpływowy niż kiedykolwiek był przemysł tytoniowy, a większość wpływowych lekarzy jeszcze nie jest, jak T. Colin Campbell i Dean Ornish, tak bardzo skupiona na żywieniu.

Jednak najlepsze badania naukowe jasno idą w tym kierunku. Widzę coraz większe powody do optymizmu.

Smacznego!

Źródło: http://www.huffingtonpost.com/kathy-freston/animal-products-cancer_b_1316222.html

Tłumaczenie: Natalia Kołodziejska 

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares