8 wpływowych mężczyzn, którzy nie jedzą mięsa

Mike Nudelman/Business Insider

Prawdziwi mężczyźni jedzą mięso. A przynajmniej taki stereotyp był nam przekazywany przez lata w naszej zbieracko-łowieckiej społeczności, gdzie mężczyzna (łowca) wyruszał na polowanie, by zabijać zwierzynę, a kobiety (zbieraczki) szukały w okolicy owoców, nasion itp.

Mięso jest utożsamiane z siłą i władzą, dwiema cechami zazwyczaj przypisywanymi samcom.

piszą autorzy badań z 2012 roku, które opublikowano w Journal of Consumer Research, w których badano czemu mężczyźni unikają produktów wegetariańskich.

W innych badaniach, opublikowanych w czasopiśmie Psychology of Men and Masculinity, badacze przypisali jedzeniu mięsa „męskość i siłę”, oraz odkryli, że mężczyźni byli bardziej skłoni niż kobiety do „popierania stanowisk pro-mięsnych” oraz wiary w „jedzenie mięsa jako część ludzkiej natury”.

Ale czasy się zmieniają.

Coraz więcej mężczyzn na wysokich stanowiskach oraz liderów politycznych, w tym były prezydent Bill Clinton i burmistrz miasta Newark w stanie New Jersey Cory Booker, przełamuje te schematy promując weganizm i wegetarianizm.

Na taką tendencję pierwszy zwrócił uwagę w 2010 roku tygodnik Businessweek w artykule pt. „Rise of the Power Vegans„, równolegle uświadamiając opinię publiczną o szkodliwości konsumpcji mięsa na zdrowie i środowisko.

Dla niektórych problem stanowią również warunki w jakich są przetrzymywane zwierzęta hodowane dla mięsa. W konsekwencji „karma dla zwierząt” taka jak jarmuż czy soja zyskują na popularności.

Były prezydent Bill Clinton przeszedł na dietę bezmięsną i bezmleczną po problemach zdrowotnych w 2004 roku.

Były prezydent USA Bill Clinton zmienił dietę po przejściu zabiegu wstawienia poczwórnego bypassu w 2004.

 

Współzałożyciel Twittera Biz Stone jest weganinem od ponad 10 lat.

Z majątkiem wartym 200 milionów dolarów Biz Stone plasuje się w 1% najbogatszych Amerykanów i od ponad 10 lat należy do grona amerykańskich wegan.

W zeszłym roku, 38-latek zainwestował wraz z drugim współtwórcą Twittera Evanem Williamsem w wegańskie przedsiębiorstwo Beyond Meat. W wywiadzie dla magazynu Fast Company Stone przyznał, że bezmięsne kawałki kurczaka przypominały w smaku i konsystencji prawdziwe mięso tak dobrze, że „było to trochę przerażające”.

 

Magnat Hip-hopu Russell Simmons zrezygnował z mięsa z powodów zdrowotnych i środowiskowych.

Założyciel Def Jam Records w dzieciństwie jadł mięso, ale przeszedł na pełen weganizm ponad 10 lat temu, gdy uświadomił sobie zgubny wpływ na środowisko, jaki niesie za sobą jedzenie mięsa.

Przedsiębiorca z majątkiem ponad 340 milionów dolarów używa swojej popularności i fortuny by chronić zwierzęta. Niedawno wypromował nową kolekcję ubrań „wolnych od przemocy” o nazwie Argyleculture, przy której produkcji nie używa się materiałów pochodzenia zwierzęcego takich jak skóra czy wełna.

Każdego dnia, coraz więcej ludzi przechodzi na weganizm. Coraz więcej dzieci patrzy na żeberka i łączy ten widok z cierpieniem zwierząt i coraz więcej ludzi bardziej kocha siebie i swoją planetę poprzez powiedzenie nie mięsu i nabiałowi.

powiedział w wywiadzie z Ellen DeGeneres w 2010.

 

Burmistrz miasta Newark Cory Booker jest wegetarianinem od dwóch dekad.

Booker jest wegetarianinem od ponad 20 lat. Polityk ceni sobie styl życia wolny od mięsa i przypisuje mu wzrost sprawności fizycznej.

Booker próbował również diety wegańskiej, ale zrezygnował, bo nie mógł oprzeć się lodom.

W 1992 zdecydowałem się przeprowadzić eksperyment i spróbować [wegetarianizmu] na 3 do 6 miesięcy. I nagle WOW! Wykonałem swój zestaw ćwiczeń i czułem się znacznie lepiej, współgrało to również z innymi wartościami i ideami które odkrywałem w tamtym czasie i uznałem, że to będzie dla mnie najlepsze wyjście. To była bardzo osobista decyzja.

tłumaczy polityk w sesji „Ask Me Anything” serwisu Reddit.

 

Były Dyrektor Generalny Walt Disney Michael Eisner przeszedł na weganizm po operacji wstawienia poczwórnego bypassu.

Wstawienie poczwórnego bypassu w 1994 zmusiło Michaela Eisnera (wtedy 52-latka) do zaadaptowania niskotłuszczowej diety wegetariańskiej.

Porzucenie nawyków żywieniowych „przeciętnego Amerykanina” nie było łatwym zadaniem dla magnata branży środków masoweg przekazu. „Tęsknię za tym wszystkim” wyznał w wywiadzie z 1998 roku dla San Francisco Chronicle.

Eisner zrezygnował z pracy z Disney w 2005 roku, po 21 latach pracy, podczas których, rozwinął tę firmę w największe na świecie przedsiębiorstwo branży rozrywkowej.

 

Rekin biznesu hazardowego Steve Wynn zrezygnował z mięsa z powodów zdrowotnych.

71-letni członek zarządu i dyrektor generalny Wynn Resorts stał się weganinem w 2010 roku. Biznesmen opisał tę transformację podczas poczęstunku zorganizowanego przez magazyn Bon Appetit w Las Vegas. Podczas rejsu swoją łodzią w St. Tropez Wynn’a zainspirował „dobrze wyglądający indyjski gentleman”, który po roku na diecie wegańskiej sam o sobie powiedział „Jestem o 30 funtów lżejszy i 15 lat młodszy”.

Wynn dodaje:

Amerykańska dieta jest wręcz samobójcza… Dieta oparta o mięso powoduje raka i choroby kręgosłupa. Diety mięsne są absolutnie niezdrowe.

By poprawić wizerunek diet roślinnych Wynn nakazał, by restauracje w jego hotelach posiadały opcje wegańskie w menu.

 

Inwestor Joi Ito zawdzięcza zdrowie i pomyślność diecie wegańskiej.

Joi Ito, prezes MIT media lab, o swojej decyzji o zostaniu weganinem poinformował na swoim blogu w grudniu 2006 r. Pół roku później Ito był o 40 funtów lżejszy i zachwalał w wniebogłosy swój nowy jadłospis.

Ito jest dyrektorem generalnym w firmie inwestycyjnej Neoteny oraz zasiada w zarządzie Creative Commons i Six Apart Japan.

Odkąd pamiętam, nie byłem tak zdrowy i tak zadowolony z życia, zamierzam pozostać weganinem.

 

Współzarządca Whole Foods John Mackey jest wegetarianinem (teraz weganinem) od trzydziestu lat.

John Mackey, zbudował imperium sklepów spożywczych wzorując je na własnych przekonaniach żywieniowych.

Mackey żyje na organicznej diecie wegańskiej, unika tłuszczu, cukru i przetworzonego jedzenia.

Współtwórca sieci supermarketów tak opisuje swój typowy obiad dla The New York Times:

Co jadłem wczoraj na kolację? Sałatkę własnej produkcji z sosem z orzechów włoskich i nerkowców, boćwinę, jarmuż, cebilę, grzyby i pomidory, smażone bez oleju, na samej wodzie. Do tego tłuczone ziemniaki, bez soli czy śmietany, ale dodałem mleka migdałowego.

Tymczasem Whole Foods rośnie w silę, dzięki zaangażowaniu w zdrowszą, naturalną żywność pochodzącą od lokalnych dostawców.

Tłumaczenie: Wojciech Zduńczyk
Źródło: http://www.businessinsider.com/successful-men-who-are-vegetarians-2013-7?op=1#ixzz2Zzl1HfZk

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares