TOP 5 roślinnych źródeł wapnia

Osoby zainteresowane dietą roślinną obawiają się często o dostarczenie sobie odpowiedniej ilości wapnia. Faktycznie, eliminując nabiał z diety, bez odpowiedniej wiedzy, łatwo jest dorobić się niedoborów diety. Wapń obeceny jest oczywiście w produktach roślinnych (nierzadko jest z nich lepiej przyswajalny niż z np. krowiego mleka), jednak jego największe skupienie występuje w kilku konkretnych produyktach. Jeśli zapomnimy je wprowadzić do swojej codziennej diety pokrycie zapotrzebowania na wapń może okazać się problematyczne.

6_AB_almond_53RTFLT-2

Oficjalne zalecenia mówią o przyjmowaniu 1000 mg wapnia dziennie. Podpowiadamy wam dzisiaj gdzie go szukać. Zawartość podana jest na 100 g danego produktu.

  • Mak – 1438 mg
  • Niełuskane ziarna sezamu – 975 mg
  • Migdały – 264 mg
  • Jarmuż – 135 mg
  • Mleko roślinne (fortyfikawane w wapń) – 120 mg (szklanka zawiera 250 mg)

Mak i sezam warto przed podaniem zmielić w młynku do kawy aby zwiększyć przyswajalność składników mineralnych.

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares