4 warzywa i owoce, które warto jeść ze skórką

Obierając niektóre warzywa i owoce pozbywamy się wielu cennych składników mineralnych. Jeżeli mamy możliwość kupujmy produkty ekologiczne, a warzywa z marketu umyjmy dokładnie pod bieżącą wodą i zrezygnujemy z ich obierania.

shutterstock_147018836

Migdały
Brązowa skórka wspomaga rozwój dobroczynnych bakterii w organizmie. Badania z Journal of Nutrition wskazują, że skórka z migdałów zawiera flawonoidy, które łącząc się z witaminą E wspomagają nasz organizm, a przy tym pozwalają obniżyć poziom cholesterolu.

Owoce cytrusowe
Skórkę z owoców można z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do głównych dań, sałatek i nie tylko. Wystarczy zetrzeć ją na tarce. Dobrze sprawdzają się we wszelkiego rodzaju wypiekach. Skórka z owoców zawiera duże ilości błonnika. Niektóre badania wskazują, że zawarte w skórkach związki mineralne pomagają zapobiegać rakowi.

Jabłka
Skórka z jabłek pozwala nie tylko zapobiegać atrofii mięśni w późniejszych latach życia, ale też pozwalaja efektywniej walczyć z nadmiarem cholesterolu oraz chronić przed chorobami serca i cukrzycą.

Cebula
To najbardziej zaskakujące warzywo w naszym zestawieniu. Badania wykazały, że skórka z cebuli zawiera bardzo silne flawonoidy, substancje przeciwzapalne i przeciwutleniacze. Skórkę możemy wykorzystać do zupy lub udusić z innymi warzywami.

Źródło: http://www.ecorazzi.com/2013/08/22/4-everyday-foods-you-should-eat-with-the-peel-on/

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares