Przewodnik po produktach roślinnych cz.1

Rozpoczynamy nową serię wpisów, w której będziemy Wam prezentować wartości odżywcze wybranych produktów roślinnych. Chcemy Wam dzięki temu pomóc w bilansowaniu diety, podpowiedzieć gdzie szukać konkretnych minerałów oraz witamin, a przy tym podnieść świadomość dotyczącą budowania diety wegańskiej.

W każdym wpisie zaprezentujemy cztery produkty roślinne z 5 podstawowych grup pokarmowych: warzyw, owoców, orzechów, rośliny strączkowych i zbóż.

Natka pietruszki

shutterstock_144727729Chociaż wielu z nas traktuje ją jedynie w formie dekoracji do dania głównego, natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa! 100 g natki dostarcza potężnej dawki witaminy K i A. Zawiera również całkiem sporo żelaza, a przy tym mnóstwo witaminy C. Dzięki temu, żelazo pochodzące z natki pietruszki przyswaja się nawet 6-krotnie lepiej niż w produktach bez dodatku witaminy C. Produkt super sprawdza się w koktajlach z dodatkiem owoców (banany, truskawki, ananas). Nie zapomnijcie o natce pietruszki przygotowując sałatki i surówki!

Biała fasola

shutterstock_204762031Podobnie jak inne rośliny strączkowe, biała fasola to źródło dobrej jakości białka roślinnego. W 100 g znajdziemy ponad 20 g białka. W odróżnieniu od innych rodzajów fasoli, biała odmiana zawiera dodatkowo wapń. W przypadku diety roślinnej warto do swojego menu włączyć jak najwięcej produktów bogatych w wapń. Gotowana szklanka białej fasoli to ponad 160 mg wapnia!

Pestki słonecznika

shutterstock_161871221Prawdziwy superfoods! A to tego bardzo tani! Pestki słonecznika to bogactwo witaminy E, magnezu i witamin z grupy B, a to tego ponad połowa dziennego zapotrzebowania na selen! Pestki słonecznika zawierają też ponad 20 g białka. W połączeniu z roślinami strączkowymi lub zbożem dają pełnowartościowe białko roślinne. Warto dodawać je do sałatek lub sosów.

Orzech brazylijski

shutterstock_147387974Jeden orzech brazylijski doskonale zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na selen. Poza tym znajdziemy tam również 160 mg wapnia i spore dawki magnezu.

W drugiej części naszego wpisu napiszemy między innymi o jarmużu i migdałach!

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares