Jak zadbać o cynk na diecie wegetariańskiej? 10 najbogatszych źródeł roślinnych

Bardzo często, jako najbardziej niedoborowy składnik diety wegetariańskiej (obok mitycznego niedoboru białka) przedstawiany jest cynk. Część osób zwraca uwagę, że najbogatszym źródłem cynku są zwierzęta morskie, znane pod eufemistycznie brzmiącą nazwą „owoce”.

shutterstock_166923407

Zapotrzebowanie na cynk waha się u dorosłych osób w okolicach 10-15 mg dziennie. Spełnia szereg życiowych funkcji, jego niedobór może faktycznie przyczynić się również do niedoborów testosteronu u mężczyzn (w przeciwieństwie do soi i jej przetworów).

Dieta wegetariańska bogata w warzywa, owoce, zboża, orzechy i strączki z łatwością pokrywa zapotrzebowanie na cynk. W razie wątpliwości warto jednak zwrócić szczególną uwagę na poniższe produkty roślinne. Ich bogactwo składników mineralnych pozwoli nam zadbać nie tylko o odpowiednią podaż cynku ale również żelaza.

Dane na 100 g produktu.

  • Ziarna maku – 7,9 mg
  • Pestki dyni – 7,8 mg
  • Ziarna sezamu – 7,8 mg
  • Nerkowce – 5,8 mg
  • Płatki owsiane – 4 mg
  • Siemię lniane – 4,3 mg
  • Orzeszki ziemne – 3,3 mg
  • Soczewica – 3,3 mg
  • Makaron razowy – 2,5 mg
  • Kasza gryczana – 2,4 mg
Facebook Comments

Możesz również polubić…

Shares
Skip to content