P&O cz.3: Czy dieta wegańska wymaga dużej wiedzy?

Kolejny wpis, w którym odpowiadamy na Wasze pytania w ramach kampanii Zostań Wege na 3o dni! Dzisiaj odpowiemy na pytanie czy dieta roślinna jest w rzeczywistości tak skomplikowana jak wielu uważa.

shutterstock_173846519

Dzień dobry,
Od 2 tygodni jestem na diecie wegańskiej, cały czas czytam na ten temat,oglądam filmiki na youtubie – ta dieta wymaga jednak dużej wiedzy,żeby nie zrobić sobie krzywdy, co zrozumiałam właśnie po wgłębieniu się w ten temat. (…) Nie chciałabym zrobić sobie krzywdy,ani doprowadzić do jakichkolwiek niedoborów. Tym bardziej,że jestem młodą osobą,mam 23 lata i marzę o dziecku, może nie teraz,ale za 2 lata może,dlatego zależy mi żeby być zdrową osobą.

Wbrew pozorom dieta wegańska nie jest skomplikowana. Tak jak każda dieta wymaga podstawowej wiedzy dotyczącej komponowania posiłków, ale wbrew obiegowej opinii nie potrzeba przeliczania wszystkich makro i mikroskładników. Również dieta tradycyjna, z udziałem produktów odzwierzęcych, wymaga od nas wiedzy. Dodatek mięsa nie bilansuje posiłków w żaden magiczny sposób.

Podstawą diety roślinnej jest 5 grup pokarmowych:

  • warzywa (np. brokuły, szpinak, kapusta, jarmuż, pomidory, cukinia, marchew)
  • owoce (np. jabłka, banany, pomarańcze, kiwi)
  • rośliny strączkowe (np. wszelkie odmiany fasoli, soczewicy, grochu, soi)
  • zboża (np. kasze, ryż, makarony)
  • orzechy i ziarna (np. migdały, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, siemię lniane)

Dodatkowo całość diety możemy uzupełnić od czasu do czasu grzybami i glonami (np. w formie sushi).
Wystarczy, że codziennie będziemy spożywać różne produkty z każdej z wymienionych powyżej pięciu grup pokarmowych by z dużym prawdopodobieństwem dobrze skomponować dietę roślinną. Poza tym konieczna będzie również suplementacja witaminą B12 (dostępna w każdej aptece).

To wszystko! Pamiętaj by w jednym posiłku spożywać różne produkty, z różnych grup. Dzięki temu urozmaicisz swoje menu i zwiększyć ilość składników mineralnych. Wybieraj, w miarę możliwości, nisko przetworzone produkty (np. suchą fasolę zamiast gotowej potrawki z fasoli w słoiku, orzechy ziemne surowe zamiast prażonych itp.). Unikaj przetworzonych zbóż i wyrobów z białej mąki. Zamiast jasnego makaronu wybierz spaghetti na razowej mące (sprawdź skład).

Jedz dużo, różnorodnie i kolorowo!

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares