Najciekawsze wege przepisy cz.3

Przedstawiamy kolejny wpis z cyklu najciekawszych wege przepisów. Poprzednią część możecie znaleźć tutaj.

Idealny hummus

2

  • 1 szklanka cieciorki
  • 3/4 szklanki (około200ml) tahiny
  • 1/2 szklanka zimnej przegotowanej wody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

przyprawy dodatkowe:

  • oliwa z oliwek
  • oliwki
  • zathar
  • papryka czerwona słodka
  • papryka chilli
  • czosnek niedźwiedzi
  • suszona pietruszka
  • orzeszki piniowe
  • bazylia
  • kumin (kmin rzymski)
  • chrzan

Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc (około 10h). Następnego dnia wypłucz ciecierzycę zimą wodą  i ugotuj na miękko. Ciecierzyca powinna gotować się koło 40-60 minut. Kiedy ciecierzyca jest idealnie ugotowana, pojedyncze ziarno z łatwością rozpada się w palcach. Cieciorkę odsącz, wypłucz w zimnej wodzie i przesyp do blendera kielichowego. Dodaj tahinę, czosnek i sok z cytryny.

Czytaj całość-> http://wegannerd.blogspot.com/2013/10/idealny-hummus.html

Wiosenna sałatka z makaronem, fasolką i tahini

16454932270_be9c8c0aeb_o

  • 4 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego, „Fusilli” lub „Penne” *
  • 200g zielonej fasolki szparagowej lub pęczek szparagów (mrożone lub świeże, jeśli w sezonie)
  • 1/2 dużego ogórka szklarniowego (lub 2 świeże gruntowe)
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung **
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku (najlepszy będzie cienki szczypiorek)
  • 10 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki podprażonych ziaren sezamu naturalnego (niełuskanego)

Dressing:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki tahini
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (bez dodatku słodu jęczmiennego, dla wersji bezglutenowej)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżeczki ziarnistej musztardy (użyłam rosyjskiej)
  • 2 łyżeczki zimno-tłoczonego oleju lnianego  lub oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • świeżo zmielony pieprz, do smaku
  • 1/3-1/2 szklanki wody

Pokrojoną fasolkę szparagową (lub mrożoną), gotujemy do miękkości 15-20 minut (świeże szparagi gotujemy 7 minut). Na małej patelni podprażamy ziarna sezamu. Gdy fasolka jest już miękka, odcedzamy ją, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy. Ogórka kroimy w paski, podobnej wielkości co fasolka. Wrzucamy wszystko do dużej miski, dodajemy ugotowany makaron, kiełki fasoli mung, posiekany szczypiorek, poszarpane listki mięty i ziarna sezamu.

Czytaj całość -> http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/02/wiosenna-saatka-z-makaronem-fasolka-i.html

Kotlety fasolowo-ziemniaczane z orzechami włoskimi

kotelty-fasolowo-ziemniaczane-2

  • 4 ziemniaki
  • 150g czerwonej fasoli
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 sucha bułka
  • 5-6 łyżek mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Fasolę moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeważnie wystarcza ok. 40 minut (jak ktoś jest leniwy, może użyć fasoli z puszki). Ziemniaki obieramy i gotujemy. Orzechy kroimy i prażymy na rozgrzanej patelni przez 2 minuty, tak żeby się nie przypaliły. Bułkę kroimy na kawałki i moczymy w wodzie. Miksujemy blenderem fasolę, ziemniaki i bułkę. Dodajemy mąkę, orzechy włoskie, czosnek, łyżeczkę ziół prowansalskich.

Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2009/09/kotlety-fasolowo-ziemniaczane-z-orzechami-wloskimi/

Młoda kapusta po tajsku

mloda_kapusta_po_tajsku02

  • 2 nieduże główki młodej kapusty
  • 1/2 szklanki grubo pokrojonych nerkowców (można zastąpić niesolonymi orzeszkami ziemnymi)
  • pełna łyżka utartego na drobnej tarce imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 większe suszone liście limonki Kaffir
  • sok z połowy limonki lub 2 trawy cytrynowe
  • suszone chili do smaku (w sezonie można użyć świeżej papryczki i dodać ją na chwilę przed imbirem)
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 2 czubate łyżki sezamu
  • garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • sól, opcjonalnie sos sojowy
  • 4 łyżki oleju
  • opcjonalnie kilka kropli oleju sezamowego
  • dodatkowo garść makaronu ryżowego i 4 szklanki gorącego bulionu warzywnego (jeśli nie macie bulionu,
  • użyjcie posolonej wody, jednak wersja bulionowa jest bogatsza i smaczniejsza

Makaron płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka/ miski, zalewam gorącym bulionem, kładę pokrywkę i zostawiam do zmięknięcia. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, wrzucam orzechy i podgrzewam na niewielkim ogniu mieszając do zezłocenia. Dodaję imbir, po chwili poszatkowaną kapustę, czubatą łyżeczkę soli i liście Kaffiru. Kładę pokrywkę i podgrzewam przez ok 10 minut, w trakcie warto zamieszać kilka razy.

Czytaj całość -> http://sojaturobie.blogspot.com/search/label/obiad

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares