Przewodnik po produktach roślinnych cz.4

Witajcie w trzeciej części naszego wpisu poświęconego wartościom odżywczym poszczególnych produktów roślinnych. Dzięki temu szybciej i łatwiej będzie Wam skomponować dietę wegańską i wegetariańską bez obawy o ewentualne niedobory.

Poprzednie części wpisu znajdziecie tutaj.

Orzechy włoskie s

Jedno z najlepszych źródeł tłuszczu na diecie roślinnej! Orzechy włoskie, podobnie jak siemię lniane bogate są w niezbędne kwasy omega-3. Wystarczy garść dziennie aby zapokoić zapotrzebowanie organizmu. Dodatkowo znajdziecie w nich spore ilości witaminy B1 i B6 oraz cynku. W 100 g dostarczycie sobie także ponad 15 g białka. Orzechy włoskie świetnie komponują się z owocami ale sprawdzają się też znakomicie jako przekąska. Zamiast sięgać po puste kalorie ze słodyczy warto wybrać torebkę orzechów.

Truskawki

shutterstock_189322574

Te pyszne owoce to skarbnica witaminy C. Dlatego warto łączyć je z produktami bogatymi w żelazo. Przykładem może być koktajl z dodatkiem bananów i jarmuż (źródło żelaza), do którego dorzucimy kilka garści truskawek. W 100 g zawierają zaledwie 33 kalorie. Możesz je śmiało jeść w formie deserów. Wspomagają również prewencję chorób serca.

Pestki dyni

shutterstock_156647048

Porcja 100 g pestek dyni to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na żelazo i ponad 90% na cynk! To znaczy, że nawet niewielka garść pestek urozmaici i wzbogaci twoją dietę o niezbędne składniki mineralne. Co więcej pestki dyni to ponad 30 g białka i dużo dobrego tłuszczu. Możesz je jeść na surowo, wcześniej namoczone lub zmielone w formie posypki do sałatek, obiadu lub deserów.

Ananas

shutterstock_174029123

Ananas to przede wszystkim spora dawka witaminy C i manganu. Bardzo dobrze komponuje się w koktajlach owocowych. Zawiera unikalne enzymy, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe dzięki czemu stanowi cenny dodatek dla osób aktywnie uprawiających sort czy zmagających się z np. bólami stawów.

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares