Najciekawsze wege przepisy cz.4

Prezentujemy wam dzisiaj kolejną porcję inspirujących i pysznych przepisów roślinnych. Kuchnia wegańska nie musi być nudna, wręcz przeciwnie! Poprzednie notki możecie znaleźć tutaj.

Czekoladowy krem z awokado

1 awokado
1 łyżka kakao
1 łyżka syropu kukurydzianego lub innego

Wszystkie składniki miksujemy razem na jednolitą masę.

Czytaj całość-> http://vegelicious.net/2010/03/czekoladowy-krem-z-awokado/

Pieczony kalafior z sosem chrzanowo-żurawinowym

img_0034

  • 1 średni kalafior
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu ( można zastąpić łyżką suszonego – najlepiej roztartego w moździerzu)
  • 3 gałązki świeżego lub jedna łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki ( znajdziecie w dobrze zaopatrzonych marketach lub sklepach z przyprawami.
  • Coraz więcej popularnych na rynku marek przyprawowych ma ją w swojej ofercie)
  • 4 ząbki czosnku, roztarte w prasce, moździerzu lub starte na tarce o drobnych oczkach
  • świeżo mielony pieprz
  • sól – około 1 płaska łyżeczka
  • 1 łyżka dobrej jakości przecieru pomidorowe (passaty)
  • starta skórka oraz sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki płatków migdałowych i posiekana natka pietruszki

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. W misce rozetrzeć czosnek z papryką wędzoną i świeżymi lub suszonymi ziołami. Do powstałej pasty dodać 4-5 łyżek oliwy, przecier sól, skórkę i sok z cytryny, doprawić pieprzem. Przygotować foremkę. Najlepsza byłaby żaroodporna brytfanka.

Czytaj całość->http://hello-morning.org/2015/03/22/pieczony-kalafior-z-sosem-chrzanowo-zurawinowym/

Jajecznica z kaszy jaglanej

jajecznica_z_kaszy_jaglanej

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 200 – 300 g mrożonego szpinaku w liściach lub podwójna ilość świeżego
  • garść pieczarek
  • sól, pieprz
  • pełna łyżeczka czarnej soli
  • płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka mleka roślinnego niesłodzonego
  • dowolne dodatki: szczypior, kiełki rzodkiewki, rzeżuchy itp

Szpinak rozmrażam wieczór wcześniej, wkładając go do miski. Kaszę przelewam na gęstym sitku wrzątkiem, płuczę bieżącą wodą, przekładam do garnka, zalewam dwiema szklankami wody, zagotowuję, dodaję płaską łyżeczkę zwykłej soli, i gotuję na małym ogniu pod uchyloną pokrywką, aż woda wyparuje, a kasza przyjemnie zaskwierczy. Wyłączam gaz, zamykam pokrywkę i zostawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie, dodaję do niej kurkumę i czarną sól, rozcieram pałką, by kasza się nieco rozpadła, i połączyła z przyprawami.

Czytaj całość->http://sojaturobie.blogspot.com/2015/04/jajecznica-z-kaszy-jaglanej.html

Zupa pieczarkowa z ciecierzycą i makaronem

zupa_pieczarkowa_z_makaronem2

  • 2 szklanki suszonej ciecierzycy
  • przynajmniej 1/2 kg pieczarek
  • większa marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 większe pory
  • ok 200 g treściwego makaronu
  • 4 łyżki oleju
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • płaska łyżeczka sproszkowanej chili
  • sól
  • 2 – 4 łyżki sosu sojowego (niekoniecznie)
  • 2 spore szczypty suszonego majeranku
  • spora szczypta suszonego lubczyku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • posiekana natka lub jarmuż do posypania

Ciecierzycę zalewam wodą, moczę przez noc. Następnego dnia płuczę, przekładam do garnka, zalewam czterema szklankami wody, zagotowuję, zdejmuję pianę, która zebrała się na górze, zmniejszam płomień na mały i gotuję pod uchyloną pokrywką przez godzinę.

Czytaj całość->http://sojaturobie.blogspot.com/2015/01/zupa-pieczarkowa-z-ciecierzyca-i-makaronem.html

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares