Nie możesz rozstać się ze smakiem mięsa? 4 proste sposoby
Wiele osób chciałoby zrezygnować z mięsa – dla dobra zwierząt, środowiska czy ze względu na własne zdrowie. Niestety, większość z nich nie jest w stanie rozstać się ze smakiem mięsa – smakiem, do którego są przyzwyczajani od małego.
Dieta wegetariańska nie musi równać się dietetycznej ascezie. Coraz więcej wskazuje na to, że możesz zrezygnować z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego bez konieczności żegnania się ze smakiem ulubionego kotleta, parówek czy pasztetu.
W naszym kraju coraz większą popularność zyskują rożnego rodzaje, roślinne zastępniki, które smakiem i konsystencją do złudzenia przypominają swoje mięsne odpowiedniki. Trend ten widoczny jest nie tylko w sklepach ale również lokalach i restauracjach, które specjalizują się w daniach typu wegański „schabowy”. Odpowiednia kombinacja przypraw potrafi zdziałać cuda! Wegetarianizm nie musi być wyrzeczeniem. Oto kilka podpowiedzi dla osób, które przywiązały się do smaku tradycyjnych potraw mięsnych.
- Odwiedź wegańskie restauracje – nie musisz wierzyć nam na słowo. Odwiedź lokale specjalizujące się w kuchni roślinnej i zobacz jakie cuda potrafią wyczarować ich kucharze. Nie bój się. Eksperymentuj. Zobacz jak smakują wegańskie burgery, śledzie, kotlety, pasztety czy nawet wegańska ryba!
- Odkryj nowy świat przypraw – smak bardzo wielu potraw zależy od tego jakich przypraw użyjemy. Czy wiedziałeś, że tak zwana czarna sól idealnie imituje smak jajek? Dzięki temu świetnie nadaje się do przygotowania wegańskiej jajecznicy z tofu. Glony sprawdzają się w potrawach, które smakiem mają imitować rybne posiłki. Takich przykładów jest dużo więcej.
- Nie bój się soi – odpowiednio przygotowana i przyprawiona soja potrafi zastąpić niezliczoną ilość produktów. Nie bój się – soja, wbrew obiegowym mitom, jest bezpieczna. Również dla mężczyzn. Część gotowych produktów sojowych dostępna jest w marketach. Nie zrażaj się jeżeli nie zasmakowałeś w parówkach sojowych. Wypróbuj ten sam produkt innego producenta. Mogą smakować zupełnie inaczej.
- Polub seitan – seitan powstały na bazie glutenu, to idealny zamiennik mięsa. Szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej. Sam się przekonasz, że dobrze przygotowany jest nie do odróżnienia! Możesz być wegetarianinem i weganinem, a mimo to nie rezygnować z ulubionych smaków. Odkryj prawdziwą różnorodność kuchni roślinnej!
Najnowsze komentarze