Nie możesz rozstać się ze smakiem mięsa? 4 proste sposoby

Wiele osób chciałoby zrezygnować z mięsa – dla dobra zwierząt, środowiska czy ze względu na własne zdrowie. Niestety, większość z nich nie jest w stanie rozstać się ze smakiem mięsa – smakiem, do którego są przyzwyczajani od małego.

shutterstock_182948279

Dieta wegetariańska nie musi równać się dietetycznej ascezie. Coraz więcej wskazuje na to, że możesz zrezygnować z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego bez konieczności żegnania się ze smakiem ulubionego kotleta, parówek czy pasztetu.

W naszym kraju coraz większą popularność zyskują rożnego rodzaje, roślinne zastępniki, które smakiem i konsystencją do złudzenia przypominają swoje mięsne odpowiedniki. Trend ten widoczny jest nie tylko w sklepach ale również lokalach i restauracjach, które specjalizują się w daniach typu wegański „schabowy”. Odpowiednia kombinacja przypraw potrafi zdziałać cuda! Wegetarianizm nie musi być wyrzeczeniem. Oto kilka podpowiedzi dla osób, które przywiązały się do smaku tradycyjnych potraw mięsnych.

  1. Odwiedź wegańskie restauracje – nie musisz wierzyć nam na słowo. Odwiedź lokale specjalizujące się w kuchni roślinnej i zobacz jakie cuda potrafią wyczarować ich kucharze. Nie bój się. Eksperymentuj. Zobacz jak smakują wegańskie burgery, śledzie, kotlety, pasztety czy nawet wegańska ryba!
  2. Odkryj nowy świat przypraw – smak bardzo wielu potraw zależy od tego jakich przypraw użyjemy. Czy wiedziałeś, że tak zwana czarna sól idealnie imituje smak jajek? Dzięki temu świetnie nadaje się do przygotowania wegańskiej jajecznicy z tofu. Glony sprawdzają się w potrawach, które smakiem mają imitować rybne posiłki. Takich przykładów jest dużo więcej.
  3. Nie bój się soi – odpowiednio przygotowana i przyprawiona soja potrafi zastąpić niezliczoną ilość produktów. Nie bój się – soja, wbrew obiegowym mitom, jest bezpieczna. Również dla mężczyzn. Część gotowych produktów sojowych dostępna jest w marketach. Nie zrażaj się jeżeli nie zasmakowałeś w parówkach sojowych. Wypróbuj ten sam produkt innego producenta. Mogą smakować zupełnie inaczej.
  4. Polub seitan – seitan powstały na bazie glutenu, to idealny zamiennik mięsa. Szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej. Sam się przekonasz, że dobrze przygotowany jest nie do odróżnienia! Możesz być wegetarianinem i weganinem, a mimo to nie rezygnować z ulubionych smaków. Odkryj prawdziwą różnorodność kuchni roślinnej!
Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares