Przewodnik po produktach roślinnych cz.6

Prezentujemy kolejny wpis, w którym przybliżymy Wam właściwości kilku produktów roślinnych. Jeżeli zastanawiacie się gdzie szukać witamin i minerałów na diecie wegańskiej to koniecznie przejrzyjcie nasze poprzednie wpisy!

Orzechy laskoweshutterstock_142349776

100 g orzechów laskowych zapewnia równe 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę E oraz spore ilości cynku, witaminy B1, B6, magnezu i żelaza. Dodatkowo dostarczymy sobie 15 g białka. Oczywiście orzechy laskowe są wysoko kaloryczne i dlatego powinniśmy je jeść z umiarem. Nawet garść orzechów doładuje nas jednak wartościową dawką witamin i minerałów.

Brokułyshutterstock_128987594

To przede wszystkim skarbnica witaminy K i C. 100 g brokuła zapewnia ponad 110% dziennego zapotrzebowania na te witaminy. Poza tym znajdziemy w niej niewielkie (około 10%) ilości wszystkich pozostałych minerałów i witamin. W związku z tym, że 100 g brokułów to tak naprawdę niewiele to jeżeli przeliczymy je na porcje okaże się, że poza witaminą K i C dostarczymy sobie również sporo wapnia, fosforu i witaminy A.

Sałata rzymskashutterstock_200086472

Mnóstwo witaminy K i A. Świetnie sprawdza się jako dodatek do owocowych koktajli i w formie sałatki z np. tofu. Taki miks dostarczy nam również dużo wapnia i kwasu foliowego. Polecamy!

Chlorellashutterstock_244378963

Zyskująca na popularności alga morska. Wbrew powszechnej opinii, nie ma żadnych magicznych właściwości. Mimo to 2 łyżki uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na żelazo, cynk i witaminę A i B2. Plusem jest dodatkowe 16 g, dobrej jakości białka. Chlorella ma specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Warto jednak poeksperymentować od czasu do czasu.

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares