Przewodnik po produktach roślinnych cz.7

Witajcie w siódmej części naszego wpisu poświęconego wartościom odżywczym poszczególnych produktów roślinnych. Dzięki temu szybciej i łatwiej będzie Wam skomponować dietę wegańską i wegetariańską bez obawy o ewentualne niedobory.

Poprzednie części wpisu znajdziecie tutaj.

Nasiona konopi

shutterstock_170755715

To jeden z najbardziej popularnych ostatnio superfoods w naszym kraju. Dostępny jest w formie surowych ziaren jak i odżywki białkowej dla osób aktywnych fizycznie. My polecamy pierwszą wersję – dzięki temu dostarczymy sobie więcej składników odżywczych. Nasiona bogate są w kwasy omega-3, 100 g zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na żelazo i magnez. Znajdziemy tam również ponad 80% witaminy A i bardzo dużo cynku. A na deser ponad 24 gramy białka!

Oliwki

shutterstock_148749428

Ze zdrowotnego punktu widzenia lepszym wyborem będą oliwki zamiast oliwy. 100 g oliwek to poza, dobrej jakości, tłuszczami również dużo żelaza (40% dziennego zapotrzebowania), a także witamina E, A i nieco wapnia. Oliwa zawiera wyłącznie tłuszcz i czasem witaminę E. Dlatego oliwki będą w tym kontekście lepszym wyjściem.

Tempeh

shutterstock_284587601

Ten fermentowany produkt sojowy pochodzący z Tajlandii to prawdziwy przysmak! Można go dostać w różnych wariacjach – wędzony, naturalny lub smażony. Zawiera 18 g białka, znajdziemy w nim wapń, miedź, magnez, cynk i wapń. Szukaj go w sklepach internetowych. Naprawdę warto!

Cukinia

shutterstock_277972826

Sprawdza się jako dodatek do sosów i zapiekanek, dobrze komponuje się w daniach z dodatkiem ryżu. Zawiera niewielkie ilości niemal wszystkich witamin i minerałów (najwięcej witaminy C i B6). Dzięki temu jest wartościowym dodatkiem do urozmaiconej i dobrze zbilansowanej diety. Najwięcej

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares