Najciekawsze wege przepisy cz.6
Witam Was w kolejnym wpisie z cyklu „Najciekawsze wege przepisy”. Prezentujemy zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi wegański serek feta, burger i tofucznica. Smacznego!
Burger z batatów i ciecierzycy
Burgery:
- 3 bataty
- 1 kubek ugotowanej cieciorki
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz
- czarnuszka
- drobne płatki jęczmienne
Dodatki:
- awokado
- jarmuż
- kiełki rzodkiewki
- pomidor
- ogórek
- cebula
- posiekana biała kapusta
- sos sojowy
Ciecierzyce namocz przez noc, a potem ugotuj do miękkości. Bataty obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostudzenia. Przełóż ziemniaki do miski. Dodaj ciecierzycę.
Czytaj całość -> http://wegannerd.blogspot.com/2013/08/totalny-burger-king-z-batatow-i.html#more
Słodki krem z ciecierzycy
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek masła orzechowego
- 5 łyżek kakao
- 1 spora szklanka daktyli (150g)
- mleko migdałowe lub sojowe (kilkanaście łyżek)
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. Ciecierzycę umieść w naczyniu blendera i dodaj kakao, następnie namoczone i odsączone z wody daktyle oraz masło orzechowe. Wszystko zmiksuj dokładnie na gładką pastę. Dodawaj więcej lub mniej mleka roślinnego by kontrolować konsystencję pasty/kremu. Gotowe! Smarnij na kanapkę lub gofra. Boska cieciorella sprawdzi się również przy naleśnikach i wszelkich babeczkach!
Czytaj całość -> http://ervegan.com/2015/03/cieciorella-slodki-czekoladoway-krem-z-ciecierzycy/
- 1 szkl. migdałów
- 1/4 szkl. soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 szkl. zimnej wody
Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki. Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im tekstura będzie gładsza, tym lepiej. Cienką bawełnianą ściereczkę lub najlepiej gazę złożyć na pół, wyłożyć nią durszlak i przełożyć na nią zmiksowaną masę. Wycisnąć masę z wody, najlepiej tak, żeby nie zostały same „wióry”, tylko żeby masa była trochę mokra.
Czytaj całość -> http://weganie.blogspot.com/2013/02/migdaowy-serek-feta.html
- 1 kostka BIO tofu naturalnego Polsoja (250g)
- 1 czerwona cebula
- 2 garście kurek
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
Wyjmujemy tofu z paczki, odsączamy, zawijamy w kilka arkuszy papierowego ręcznika, układamy a talerzu i przykrywamy jakimś ciężarkiem (np. słoikiem z wodą). Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników.
Kurki oczyszczamy pędzelkiem i wilgotną szmatką. Większe kroimy na pół lub ćwiartki, a małe pozostawiamy w całości.
Czytaj całość -> http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/08/tofucznica-z-kurkami-i-zielona.html
Najnowsze komentarze