7 powodów dla których nie powinniśmy jeśc jajek
1. Chów klatkowy
Większość jajek pochodzi dziś z chowu klatkowego, w którym zwierzęta stłoczone są do granic możliwości. Bez przestrzeni, bez światła, na kartce wielkości A4. To najtańszy i najbardziej opłacalny system pozyskiwania jaj.
2. Mielenie
Ponieważ męskie pisklęta nie składają jaj i nie rosną wystarczająco szybko (jak rasy przeznaczane na mięso), są zabijane w ciągu kilku godzin po narodzinach. Część jest mielona żywcem, inne gazuje się lub dusi w pojemnikach na śmieci.
3. Obcinanie dziobów
Pisklętom obcina się dzioby aby zapobiec aktom kanibalizmu w zatłoczonych fermach.
4. Nienaturalnie krótkie życie
Kura może dożyć około 10-12 lat. Na fermach zabijane są w ciągu dwóch lat, kiedy wyeksploatowane do granic możliwości nie mogą już dawać wystarczająco dużo jaj.
5. Brak możliwości realizowania potrzeb biologicznych
Kury na fermach pozbawione są szansy zaspokajania swoich naturalnych instynktów. Druciane klatki nie pozwalają im w pełni rozwinąć skrzydeł, nie mogą chodzić ani budować gniazd.
6. Połamane kości
Ciasnota na fermach powoduje liczne problemy zdrowotne, kalectwo i osłabienie mięśni. W USA 30% kur trafiających do ubojni ma połamane kości.
7. Brak opieki
Hodowcom nie opłaca się leczyć kur. Ich ilość jest tak wielka, że cierpienie czy przedwczesna śmierć zwierząt jest wliczona w cenę. Fermy przemysłowe oparte na cierpieniu wciąż się opłacają.
Źródło: http://www.mfablog.org/9-reasons-eggs-are-the-cruelest-food-on-the
Najnowsze komentarze