Czy jajka są zdrowe? Jak zastąpić je w diecie wegańskiej?

Zwolennicy diet wysokobiałkowych wielokrotnie powtarzają argumenty za jedzeniem jajek, wskazując na ich rzekomo dobroczynne właściwości.

shutterstock_278990921

Czy powinniśmy w związku z tym jeść jajka? Z etycznego punktu widzenia jedzenie jajek jest bardzo problematyczne. Pisaliśmy o tym między innymi tutaj.

Czy jednak istnieją powody zdrowotne, dla których powinniśmy zrezygnować z jajek? Okazuje się, że tak!

Pierwszym sygnałem alarmowym powinny być badania wskazujące na powiązanie spożywania jaj z ryzykiem zachorowania na cukrzyce typu II.

Warto podkreślić, że spożywanie jaj u osób, które już chorują na cukrzycę typu II, zwiększa dodatkowo ryzyko chorób serca.

W 2011 American Journal of Epidemiology przedstawiło badanie zgodnie, z którym spożywanie jajek zwiększa również ryzyko cukrzycy ciążowej.

Badania National Institutes of Health wskazują również na związek jedzenia jajek z rozwojem raka prostaty.

Czym więc zastąpić jajka w diecie roślinnej?

W wypiekach doskonale sprawdza się dodatek mąki ziemniaczanej, mąki z ciecierzycy lub zmielonego tofu. Możesz też spróbować mąki ziemniaczanej lub sieminia lnianego. Doskonały poradnik na temat zastępowywania jaj w wypiekach znajdziesz tutaj.

Jeżeli tęsknisz za jajecznicą spróbuj przygotować własną tofucznicę. Naturalne tofu rozdrobnij na patelni, dodaj oleju, ulubionych warzyw, posyp kurkumą i dodaj czarnej soli! Ta ostatnia przyprawa do złudzenia imituje smak jajek. Smacznego!

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content