4 powody, dla których warto jeść tofu

Tofu, to popularny (zwłaszcza w Azji) serek na bazie ziaren soi. Świetnie sprawdza się w diecie zarówno wegetarian i jak zwolenników jedzenia mięsa.

664786_387055954702491_1674020887_o

Dlaczego warto jeść tofu? Sprawdźcie sami!

 1. Tofu zawiera wysokiej jakości białko

Zgodnie z klasyfikacją przyswajalności białek (PDCAAS) nasz organizm przyswaja białko sojoe w 91%! To tyle samo co białko z kurczaka.

2. Tofu ma dużo białka i mało węglowodanów

Dzięki temu świetnie sprawdza się u osób, które chciałyby ograniczyć w swojej diecie kalorie pochodzące z węglowodanów i zwiększając pulę białka szybciej stracić na wadze.

3. Tofu ma uniwersalny smak

Kupując naturalne tofu możemy mu nadać praktycznie dowolny smak, korzystając z odpowiedniej mieszaki przypraw i sosów. Do tego, coraz więcej sklepów oferuje również tofu w wersji wędzonej, marynowanej, ziołowej lub czosnkowej.

4. Dobrze przyswajalne żelazo

Dzięki fermentacji ziaren tofu niwelowanie jest działanie kwasu fitynowego. Zawarte w tofu mikro i makro elementy są więc lepiej przyswajalne niż w przypadku tradycyjnych ziaren tofu.

Warto sięgnąć po tofu i sprawdzić jego możliwości w kuchni. Setki świetnych przepisów z serkiem tofu znajdziesz na puszka.pl

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares