Przemysł mięsny zużywa 1/3 zasobów wody pitnej na świecie!

Nowe badania wskazują, że już niemal 2/3 populacji dotyka problem okresowego niedoboru wody. Nawet 4 miliardy ludzi może być pozbawionych dobrego źródła słodkiej wody.

shutterstock_128660318

Problem ten związany jest nie tylko z nadchodzącymi zmianami klimatu, ale także produkcją odzwierzęcą.

Bezpośrednie zużycie wody przez zwierzęta wykorzystywane w hodowlach masowych, drastycznie zwiększyło zapotrzebowanie przemysłu rolniczego na wodę.

Zdaniem Arjen Hoekstra – głównego badacza i profesora gospodarki wodnej na Uniwersytecie Twente:

Około 1/3 światowego zużycia wody jest wykorzystywana w produkcji odzwierzęcej. Zużywamy w ten sposób więcej wody niż w przypadku produktów zbożowych, w równoważnej wartości odżywczej.

Przykładowo ilość wody potrzebnej do wyprodukowania jednej kalorii z wołowiny jest 20 razy większa niż w przypadku tej samej ilości kalorii ze zbóż.

Tym samym, im większe spożycie mięsa tym większe zużycie wody.

Jednocześnie przemysł odzwierzęcy zużywa nie tylko olbrzymie ilości wody, ale również zbóż.

Ograniczając mięso w diecie możemy nie tylko odzyskać brakujące źródła słodkiej wody, ale także ocalić tony zbóż, którymi moglibyśmy wykarmić miliony ludzi. Zamiast upraw zbóż pod paszę dla zwierząt, moglibyśmy te same obszary przeznaczyć pod uprawę produktów roślinnych dla ludzi.

Co gorsza, przemysł mięsny przyśpiesza również zmiany klimatyczne, które koniec końców, także doprowadzić mogą do skurczenia się zapasów wody pitnej.

Źródło:
http://www.mfablog.org/4-billion-people-face-water-shortages-is
http://www.takepart.com/article/2016/02/18/4-billion-people-face-water-scarcity

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares