Przewodnik po produktach roślinnych cz.8

Witajcie w kolejnej części naszego wpisu poświęconego wartościom odżywczym poszczególnych produktów roślinnych. Dzięki temu szybciej i łatwiej będzie Wam skomponować dietę wegańską i wegetariańską bez obawy o ewentualne niedobory.

Poprzednie części wpisu znajdziecie tutaj.

Oliwki

shutterstock_126043670

W przeciwieństwie do oliwy, która zawiera niemal wyłącznie tłuszcz, oliwki są również źródłem witaminy A, E, żelaza i wapnia. Jednocześnie, zachowują wszystkie dobroczynne właściwości oliwy. Dlatego wybór nisko przetworzonych źródeł tłuszczu będzie, z dietetycznego punktu widzenia, lepszym wyjściem niż poleganie na olejach roślinnych. Przed podaniem, warto oliwki opłukać pod bieżącą wodą, usuwając dzięki temu nadmiar soli.

Suszone morele

shutterstock_243141328

Sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów, mogą zastąpić sztuczne słodziki i cukier. W 100 g znajdziemy nieco ponad 240 kalorii i mnóstwo witaminy A. Poza tym, porcja suszonych moreli dostarcza również niewielkiej ilości witamin z grupy B oraz sporą dawkę potasu i żelaza. Warto włączyć suszone owoce do diety, zwłaszcza u osób aktywnych fizycznie z dużym zapotrzebowaniem na kalorie.

Czarna fasola

shutterstock_220943398

Przede wszystkim znakomite źródło witaminy B1 i kwasu foliowego. Porcja 100 g zaspokaja również 1/3 naszego zapotrzebowania na żelazo, potas i cynk. Czarna fasola zawiera również dużo leucyny – aminokwasu, przez niektórych, uznawanego za niedoborowy składnik diety roślinnej. Leucyna będzie odgrywała kluczową rolę w regeneracji u osób trenujących sporty siłowe.

Mandarynka

shutterstock_170835092

Warto jeść mandarynkę w formie deseru po głównym posiłku. Zawarta w niej witamina C wspomoże przyswajalność żelaza pochodzenia roślinnego. Jednocześnie mandarynki są również źródłem wapnia, witaminy B1 i A. Średniej wielkości mandarynka zawiera jedyne 40 kalorii.

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares