Przewodnik po produktach roślinnych cz.9

Kolejna część naszego wege przewodnika po produktach roślinnych – dzięki niemu szybciej i łatwiej zbilansujecie swoje menu. Dowiecie się tez gdzie szukać poszczególnych witamin i minerałów i dlaczego warto sięgać po konkretne produkty.

Poprzednie części wpisu znajdziecie tutaj.

Kuskus

shutterstock_394712230Jego zaletą jest szybkie przygotowanie. Wystarczy zalać ziarna wrzątkiem i po kilku minutach mamy gotowy posiłek! Jednocześnie 100 g kuskusu dostarcza 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1 i 25% na witaminę B3 i B5! Kuskus to także dawka ponad 12 g białka. Zboże świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek i głównego dania.

Fasola mung

shutterstock_405090559100 g fasoli mung to ponad 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1! To także uderzeniowa dawka kwasu foliowego (ponad 150% zapotrzebowania). To jednak nie wszystko. W fasoli mung znajdziemy również duże ilości żelaza i cynku plus ponad połowę dziennego zapotrzebowania na magnez i mangan. Przygotowując swoje posiłki warto korzystać z fasoli i jej niezliczonych odmian. To jedno z najlepszych źródeł białka na diecie bezmięsnej. Fasola mung to ponad 23 g białka!

Karob

shutterstock_400131595Świetna alternatywa dla osób uczulonych na kakao. Sprawdza się jako dodatek do deserów, ciast i koktajli. 100 g karobu to ponad 300 mg wapnia, mnóstwo witaminy B2 i B6.

Pęczak

shutterstock_392526112Zapomniana kasza, którą zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Dostarcza nie tylko witamin z grupy B ale również sporo miedzi, magnezu i manganu oraz, potencjalnie niedoborowego na diecie roślinnej, cynku! Z dodatkiem roślin strączkowych dostarczy nam pełnowartościowe białko roślinne!

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares