Skąd pochodzi kozie mleko? Szokujące nagranie!

Współczesny przemysł spożywczy sprowadził zwierzęta do roli przetwarzanych surowców, upchnął je w olbrzymich halach fabrycznych, odmawiając dostępu do słońca, naturalnej żywności, nie pozwalając na realizację ich podstawowych potrzeb biologicznych.

Untitled-3

Wiele osób wciąż wierzy, że mleko i mięso pochodzą od zaprzyjaźnionego rolnika, który spędza kilka dni w tygodniu na wypasaniu zadbanych zwierząt. Niestety, w XXI wieku, tego typu hodowle zostały wyparte przez przemysłowe molochy, które nastawiając się na coraz większy zysk upychają tysiące zwierząt w ciasnych klatkach i zagrodach, eksploatując je do granic możliwości.

Nie dotyczy to tylko krów, świń i kurczaków. Coraz częściej, do masowych hodowli trafiają również… kozy. Rosnący popyt na kozie mleko wymusił na producentach intensyfikację hodowli.

Kozy, podobnie jak krowy mleczne, upchane są tysiącami, podłączane do elektronicznych dojarek, bez możliwości poruszania się. Ich ból i cierpienie są lekceważone w imię zysków ze sprzedaży. Odpowiednio zmodyfikowana żywność i leki pozwalają kozom produkować 10 razy większą ilość mleka niż w warunkach naturalnych.

Wszystkim steruje popyt. Jeżeli zrezygnujemy w swojej diecie z produktów pochodzenia zwierzęcego będziemy mieli pośredni wpływ na los wszystkich zwierząt przetrzymywanych w masowych hodowlach. Dołącz do nas i Zostań Wege na 30 dni!

Źródło: http://www.onegreenplanet.org/news/goats-in-dairy-production/

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content