Wegańskie tapas na Międzynarodowy Dzień Tapas

16 czerwca 2016 obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Tapas, to święto klasycznej hiszpańskiej przekąski serwowanej w niemalże każdym barze w Hiszpanii. Tapas to dziś znacznie więcej niż tylko sposób podawania posiłków, ma swoje własne miejsce w historii Hiszpanii i jest jednym z najbardziej emblematycznych symboli tego kraju. Tapas reprezentuje niejako hiszpańską kulturę, nie tylko jako sposób odżywania ale jako sposób na życie.

wino

Dzień Tapas to świetna okazja do przygotowania klasycznych hiszpańskich przysmaków w wersji wegańskiej.

Wegańska tortilla española

tortilla_01

Tortilla de patatas czyli ziemniaczany omlet to sztandarowe danie, które można dostać praktycznie w każdym barze. Najczęściej podawana  jest z chlebem jako niewielka przystawka albo z bagietką jako kanapka na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/4 cebuli
  • mąka z ciecierzycy (można użyć pół na pół mąki z ciecierzycy i ryżowej)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • woda

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę pokroić w grubsze plastry, doprawić solą i smażyć na gorącej oliwie z oliwek. W misce mieszamy wodę z mąką z ciecierzycy do otrzymania tekstury przypominającej tej jajecznej, dodajemy nieco soli.
Kiedy ziemniaki i cebula się usmażą, odsączamy je z oliwy i dodajemy do miski z „wegańskim jajkiem”. Delikatnie mieszamy aby warzywa się nie rozpadły. Na patelnię wlewamy nieco oliwy, a następnie mieszankę mąki i ziemniaków starając się rozprowadzić ją równomiernie aby nabrała kształtu omletu. Kiedy tortilla zetnie się na spodzie, należy przewrócić ją na drugą stronę, najlepiej przy pomocy talerza. Przed podaniem placek powinno się na chwilę odstawić aby zesztywniał i osiadł.

Albóndigas veganas – Wegańskie pulpeciki w sosie pomidorowym

albondigas

Pulpety w sosie pomidorowym to klasyk, bez problemu do znalezienia tak w barze jak w hiszpańskim domu. Sos pomidorowy zawsze powinien być domowy i wyrazisty, bez niego to danie traci charakter.

Składniki:

Pulpeciki:

  • 400g gotowanej soczewicy
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru
  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • 120 g mąki z ciecierzycy
  • sól
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • 1 kg pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę należy dokładnie rozdrobnić najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Następnie w misce połączyć soczewicę, mąkę, pietruszkę, imbir oraz przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za bardzo luźna należy dodać nieco bułki tartej. Z gotowej mieszaniny formujemy niewielkie pulpety. Smażymy na gorącej oliwie aż uzyskają złoty kolor.

Sos:
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy zaczną się złocić dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, sól i pieprz, zostawiamy na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie miksujemy sos do momentu aż uzyskamy jednolite konsystencję. Sos wlewamy z powrotem na patelnię, układamy w nim pulpeciki i gotujemy około 10 minut przed podaniem.

Wegańskie patatas bravas

patatas bravas

Hiszpańskie smażone ziemniaczki w połączeniu z ostrym sosem – salsa brava to prawdziwy klasyk. Podobno te oryginalne pochodzą z Madrytu, ale przepis pojawia się w całej Hiszpanii. To idealne dania „do podziału”, każdy łapie za widelec i stara się o ziemniaczka z największą ilością sosu!

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sos:

  • 1/2 kg pasty pomidorowej
  • kawałek białego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • mielony kmin lub biały pieprz
  • szczypta szafranu
  • sól
  • szklanka wody

Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, wrzucić do miski z zimną osoloną wodą i odstawić przynajmniej na kilka godzin. Następnie dokładnie osuszyć i smażyć na złoto na gorącej oliwie z oliwek.

Sos: Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki sosu i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed podaniem sos można podgrzać i ciepłym polewać chrupiące ziemniaki.

Papas arrugadas czyli pomarszczone ziemniaki

papas arugadas

Hiszpanie kochają ziemniaki, a ten przepis pochodzi z Wysp Kanaryjskich, na których wiedzie absolutny prym bijąc inne przystawki na głowę. Nazwa może nie do końca zachęca do spróbowania, ale smak tego prostego dania powala, dzięki sosom mojo picón, z którymi ziemniaki się podaje.

Składniki:

  • 1kg malutkich ziemniaków
  • 2 garście soli
  • kawałek cytryny
  • woda do gotowania

Sos mojo picón:

  • 150ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 20ml octu winnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, umieszczamy w garnku, posypujemy je solą i dodajemy kawałek cytryny. Zalewamy wodą aby przykrywała warzywa. Ugotowane ziemniaczki odlewamy ale garnek zostawiamy jeszcze przez chwilę na ogniu aby dobrze się wysuszyły.

Sos: Wszystkie składniki blendujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Czasem aby zagęścić sos dodaje się chleb. Jeśli salsa okaże się za ostra najlepiej zmiksować ją z czerwoną papryką, która sprawi, że smak będzie delikatniejszy.

P.S. Karta alergika w języku hiszpańskim.

Tekst: Monika Rząca
www.wakacje-hiszpania.pl

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares