Ponad 20% sprzedawanych ryb zawiera toksyczny plastik!

Według najnowszego raportu Oceana.org aż 1/4 sprzedawanych w sklepach ryb jest źle sklasyfikowana i oznaczona.  Konsumenci nie mają tym samym pewności skąd dokładnie pochodzi mięso oferowanych zwierząt. Nie wiadomo czy nie przekracza norm stężenia rtęci i czy jego konsumpcja jest bezpieczna dla zdrowia.

shutterstock_433286752

Oszustwo dotyczy ponad 25% ryb łowionych na potrzeby konsumentów z USA. Fałszowanie etykiet motywowane jest przede wszystkim kwestiami ekonomicznymi.

Naukowcy z University of California i Davis School of Veterinary Medicine wykryli plastik we wnętrznościach ponad 20% sprzedawanych na rynku ryb. To bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia konsumentów, którzy jedząc ryby dostarczają sobie również toksyczne dawki plastiku.

To jednak nie jedyne grzechy przemysłu rybnego. Współczesne połowy dokonują nieodwracalnych zniszczeń ważnych ekosystemów i pustoszą populacje zwierząt morskich.

Szacuje się, że około 20% łowionych ryb to przypadkowo zaplątane w sieci zwierzęta, które giną i są wyrzucane jako zbędny towar. Przemysł rybny zabija w ten sposób między innymi delfiny, żółwie morskie i rekiny.

Wbrew pozorom, ryby to inteligentne i wrażliwe zwierzęta. Część z nich posiada wysoko rozwinięty system komunikacji. Potrafią odczuwać ból oraz przyjemność. Podobnie jak psy i koty.

Najlepszą rzeczą jaką możemy zrobić dla dobra tych zwierząt jest bojkot przemysłu rybnego. Nie potrzebujesz mięsa ryb w swoim menu. Dołącz do naszej kampanii i sam się przekonaj!

Źródło: http://www.mercyforanimals.org/fish-fraud-if-youre-still-eating-fish-this

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares