Kulisy przemysłu mlecznego

Przemysł mleczny to jeden z najbardziej okrutnych systemów pozyskiwania żywności – krowy zmusza się do produkowania nienaturalnej ilości mleka, cielaki oddziela się od matek i po kilku tygodniach kieruje do rzeźni.

JMcArthur_DairyVealFarm_-9823

Reklamy przekonują nas o sielskiej atmosferze panującej na fermach mlecznych. Nic bardziej mylnego!

Zapotrzebowanie na mleko zmusiło producentów do zintensyfikowania produkcji. Powstały ogromne fermy przemysłowe, w których upchnięto setki zwierząt. Nie ma to nic wspólnego z obrazkami z reklam. To fabryki, w których zwierzęta są jedynie surowcem przerobowym.

Średnia długość życia krowy mlecznej to około 5 lat. W azylach dla zwierząt krowy potrafią żyć ponad 20 lat! Niestety, na fermach proces wykorzystywania zwierząt sprawia, że po 5 latach, wymęczona krowa przestaje przynosić zyski i trafia do rzeźni.

Życie na brudnej, betonowej podłodze prowadzi nie rzadko do deformacji kończyn i infekcji.

JMcArthur_DairyVealFarm_-9781

W celu pozyskiwania jak największej ilości mleka krowy są podłączone do elektronicznych dojarek. Nadprodukcja mleka i sposób jego pozyskiwania prowadzi często do bolesnego zapalenia wymion.

JMcArthur_DairyVealFarm_-0329

Część krów ma szczęście – zostaje odratowana przez aktywistów i trafia do azylu. Tam, pod troskliwą opieką wolontariuszy wraca do zdrowia i równowagi emocjonalnej. Niestety, większość nadal pozostaje zamknięta w betonowych fabrykach. Na szczęście – nie musimy się na to zgadzać, nie musimy pić mleka.

Źródło: http://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/how-the-dairy-industry-has-unnaturally-altered-the-life-of-cows//

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content