„Eko-mięso” szkodzi środowisku!
Wiele osób jest przekonanych, że gospodarstwa „ekologiczne” są bardziej przyjazne dla środowiska. Niekoniecznie, zwłaszcza w przypadku „produkcji” wołowiny.
Zdaniem naukowców z Bard College, zwierzęta wypasane na zewnątrz mogą przyczyniać się do większej produkcji metanu niż w przypadku zwierząt hodowlanych konwencjonalnie.
Takie jest zdanie jednego z głównych naukowców w Bard College – Gidona Eshela. Organizm zwierząt karmionych trawą odznacza się większą produkcją metanu w porównaniu do zwierząt karmionych soją i kukurydzą.
Niezależnie od rodzaju hodowli zwierzętom i tak nie będzie dane dożyć naturalnej starości. Trafią do rzeźni zaledwie kilka lat po narodzinach. Z drugiej strony, zarówno hodowle masowe jak i te ekologiczne mogą być poważnym problemem dla środowiska.
Najlepszym wyjściem w tej sytuacji będzie ograniczenie produktów odzwierzęcych w menu i skierowanie się w stronę diety roślinnej!
Najnowsze komentarze