„Eko-mięso” szkodzi środowisku!

Wiele osób jest przekonanych, że gospodarstwa „ekologiczne” są bardziej przyjazne dla środowiska. Niekoniecznie, zwłaszcza w przypadku „produkcji” wołowiny.

eko

Zdaniem naukowców z Bard College, zwierzęta wypasane na zewnątrz mogą przyczyniać się do większej produkcji metanu niż w przypadku zwierząt hodowlanych konwencjonalnie.

Takie jest zdanie jednego z głównych naukowców w Bard College – Gidona Eshela. Organizm zwierząt karmionych trawą odznacza się większą produkcją metanu w porównaniu do zwierząt karmionych soją i kukurydzą.

Niezależnie od rodzaju hodowli zwierzętom i tak nie będzie dane dożyć naturalnej starości. Trafią do rzeźni zaledwie kilka lat po narodzinach. Z drugiej strony, zarówno hodowle masowe jak i te ekologiczne mogą być poważnym problemem dla środowiska.

Najlepszym wyjściem w tej sytuacji będzie ograniczenie produktów odzwierzęcych w menu i skierowanie się w stronę diety roślinnej!

Źródło: http://america.aljazeera.com/watch/shows/america-tonight/articles/2015/12/2/grass-fed-beef-global-warming.html

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares