Konsumpcja wołowiny spadła o 20%!

Najnowszy raport „Natural Resources Defense Council” (NRDC) wskazuje na blisko 20% spadek spożywania wołowiny pomiędzy 2005 a 2014 rokiem na terenie Stanów Zjednoczonych.

beef

Według danych przytoczonych w raporcie ograniczenie spożywania wołowiny doprowadziło do zmniejszenia się skali zanieczyszczeń będących następstwem masowych hodowli zwierząt. Zdaniem badaczy to tak jakby z ulic zniknęło nagle 39 milionów samochodów.

Według NRDC, zmniejszenie spożycia takich produktów jak mleko, skorupiaki czy syrop kukurydziany pozwoliłyby zredukować liczbę zanieczyszczeń odpowiadającą kolejnych 18 milionom samochodów.

Masowe hodowle zwierząt i będąca ich skutkiem deforestacja i eksploatacja gleby i wody pitnej, są jednym z najważniejszych elementów wpływających na współczesne zmiany klimatu. To co mamy na talerzu jest bezpośrednio związane z przyszłością naszej planety!

Ograniczając liczbę produktów roślinnych w menu mamy więc z jednej strony szansę wpłynąć na poprawę losu zwierząt przetrzymywanych w hodowlach, a z drugiej pozytywnie działać na rzecz zdrowego i czystego środowiska naturalnego.

Źródło: http://www.mercyforanimals.org/new-report-american-beef-consumption-dropped

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content