Tydzień Wege – podsumowanie!

XI edycja Ogólnopolskiego Tygodnia Wege za nami!  W kilkunastu miastach w Polsce odbyły się pokazy filmu, warsztaty kulinarne, wege pikniki, wykłady i zajęcia sportowe.

W Łodzi dużą popularnością cieszył się wykład Roberta Jasiona „Mięśnie bez mięsa”  podczas którego Robert opowiadał o swojej drodze przejścia na dietę roślinną pozostając czynnym sportowcem i trenerem personalnym. Na warsztatach kulinarnych z Zakręconym Wege Obiadem łodzianie mogli dowiedzieć się jak zrobić proste wegańskie odpowiedniki majonezu, czy twarożku, a rodzice ze swoimi pociechami wzięli udział z zajęciach nt. budowania odporności na diecie wegańskiej z Marią Pabich z jakzdrowozyc.pl.

c

Białystok Tydzień Wege rozpoczął hucznie! W Parku przy Teatrze Dramatycznym odbył się Wege Piknik na którym można było odwiedzić stoiska producentów zdrowej żywności, naturalnych kosmetyków, rękodzielników, organizacji pozarządowych i instytucji zajmujących się kulturą, ochroną środowiska, opieką nad zwierzętami i zdrowiem. Patronat nad imprezą objął sam Prezydent Miasta Białegostoku! Białostoczanie mogli także wziąć udział w dzikich warsztatach kulinarnych  z Hanną Skorwońską – podczas spotkania powstały pyszne zupy, tarty, czy placki z wykorzystaniem roślin z okolicznych pól i łąk.

b

Poznań również postawił na dobre jedzenie, przecież wiadomo, że przez żołądek do serca !  Na warsztatach kulinarnych nasi wolontariusze pokazali proste roślinne zamienniki nabiału, a podczas kuchni społecznej, czy wspólnego wege grilla każdy mógł pochwalić się swoją potrawą lub spróbować tego, co przygotowali inni.

f

We Wrocławiu wszyscy już wiedzą, że sport i weganizm to zdrowy organizm! Pod takim hasłem odbyła się całodniowa impreza Vivy w przestrzeni kulturalnej Surowiec. Zajęcia jogi, pokaz i warsztaty szermierki, czy wykład Radosława Langnera to tylko część atrakcji, które czekały na uczestników wydarzenia. O wegańskich kosmetykach opowiedziała znana blogerka Mortycja, a nasza wolontariuszka Judyta opowiedziała o przemyśle mleczarskim       i jego roślinnych alternatywach. Podczas wydarzenia o  mało znanym obliczu myślistwa oraz o działaniach swojej grupy opowiedzieli Wrocławianie Przeciw Myśliwym.

d

Trójmiasto postawiło na rodzinny Wege Piknik  z grillem i licznymi atrakcjami dla dzieci – impreza nie mogłaby się odbyć bez jednego ze sponsorów Ogólnopolskiego Tygodnia Wege – Polsoi .

h

Całkiem niedaleko, u naszej grupy lokalnej w Słupsku, również odbył się Wege Piknik z roślinnym grillowaniem i zabawami twórczymi dla dzieci.

e

Mieszkańcy Słupska wzięli również udział w warsztatach z tworzenia naturalnych roślinnych kosmetyków na których dowiedzieli się jak stworzyć swój własny, pachnący balsam do ust, jakie marki cruelty free dostępne są w pobliskich drogeriach, czy jak naturalnie zadbać o porządek w domu.

Tydzień Wege dotarł także do Rzeszowa! Podczas Wege Piątku w pubie Kultura można było się przekonać, co jedzą weganie – na stołach zagościły roślinne ciasta, kotlety, sałatki i pyszne pasty. Po degustacji goście obejrzeli film Michała Siewierskiego „Food Choices”, który swoją polską premierę miał podczas Ogólnopolskiego Tygodnia Wege. Pokazy filmu zorganizowały również nasze grupy w Łodzi, Katowicach, Trójmieście, Białymstoku, Poznaniu, Wrocławiu  i Warszawie. Warszawska premiera zapełniła całe kino Atlantic!

i

Do akcji z okazji Tygodnia Wege dołączyła także Piła, gdzie nasi wolontariusze zorganizowali degustację wege produktów połączoną z prezentacjami o diecie roślinnej.

Na stoiska w uczęszczanych galeriach handlowych postawiły nasze grupy lokalne ze Stargardu i Ostrołęki. Przechodnie mogli spróbować roślinnych dań, zapoznać się z naszymi ulotkami, czy rozwiązać quiz o prawach zwierząt i wygrać nagrody.

a

Dziękujemy wszystkim za włożoną pracę i energię, do zobaczenia na kolejnej edycji Ogólnopolskiego Tygodnia Wege!

 

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content