Kulinarne Walentynki z Vivą!

Nie masz pomysłu na Walentynki? Lubisz jeść albo gotować? Zabierz ukochaną osobę do Bistro Jesz, weźcie udział w bezpłatnych warsztatach kulinarnych organizowanych przez Akademię Kulinarną Zjedz Buraków i wesprzyjcie czworonożnych przyjaciół z Korabek. Zwierzęta mile widziane!

„W 2016 roku utworzyliśmy Akademię z potrzeby realnej zmiany otaczającego nas świata. Nasi kucharze stanowią starannie wyselekcjonowane, a zarazem zróżnicowane grono. Wśród nich są zarówno szefowie kuchni topowych restauracji, utalentowani absolwenci szkół gastronomicznych, dietetycy, jak i znani blogerzy oraz pasjonaci. Dzięki edukacji wpływamy na świadomość społeczną i ożywiamy troskę o wszystkie istoty żyjące” – wspomina Piotr Henschke, pomysłodawca Akademii Zjedz Buraków.

Warsztaty z Piotrem Ważyńskim szefem Wegeguru

Warsztaty z Piotrem Ważyńskim szefem Wegeguru

Od początku istnienia Akademia miała być nie tylko miejscem edukacji, ale i spotkań dla osób zainteresowanych kuchnią roślinną oraz zdrowym trybem życia. Wiedzieliśmy, że najłatwiej promować ideę takiej kuchni, organizując stacjonarne kursy kulinarne i warsztaty w przestrzeni publicznej. Otworzyliśmy więc lokal, który w wyniku zawirowań życiowych musieliśmy przenieść na Targówek. Nie była to szczęśliwa lokalizacja, a przedsięwzięcie okazało się nierentowne. Koszty przekraczały nasze możliwości, dlatego musieliśmy zrezygnować z lokum. Nie chcieliśmy jednak rezygnować z naszych marzeń. Obecnie Akademia Kulinarna Vivy! Zjedz Buraków zadomowiła się w warszawskim Bistro Jesz przy ulicy Wołowskiej 3 (na piętrze -1 BioBazaru).
Bistro Jesz to miejsce szczególne z dwóch powodów: po pierwsze z uwagi na niespotykany nigdzie indziej system sprzedaży wegańskich potraw (więcej pod linkiem: http://www.wegetarianie.pl/polska-otwiera-pierwsza-w-europie-weganska-kuchnie-spoleczna/), po drugie ze względu na otwartość na wszelkie twórcze inicjatywy. Dzięki temu – organizując różnorodne spotkania, eventy i kursy – może realizować założenia Akademii Kulinarnej Vivy! Zjedz Buraków.

Bistro Jesz

Bistro Jesz

14 lutego organizujemy Wegańskie Walentynki z Vivą!
Zaczynamy o godzinie 12.00 warsztatami kulinarnymi z Mają Wirowską, szefem kuchni Leonardo Verde. Pierwsi szczęśliwcy którzy założą fartuchy, wezmą czynny udział w warsztatach. Pozostałych zapraszamy do oglądania, słuchania i degustacji. Uczestnicy przygotują m.in. chili sin carne z dodatkiem czekolady z brązowym ryżem, grillowane kolby kukurydzy z lubczykiem i tymiankiem oraz koktajl bananowy z imbirem i wanilią.
Po „Gotowaniu z afrodyzjakami” o godzinie 14.00 odbędzie się spotkanie z Anetą Awtoniuk – wegetarianką, behawiorystką, zoopsychologiem, specjalistką od zachowań zwierząt. Nasz gość specjalny jest też instruktorem szkolenia psów i ekspertem w programie Misja Pies TVN oraz Przygarnij mnie TVP, gdzie promuje odpowiedzialne adopcje zwierząt ze schronisk. Rozmowę poprowadzi Kasia Konopa z PINK MINK Studio, która w pracy makijażystki wykorzystuje wyłącznie kosmetyki i farbki nietestowane na zwierzętach oraz całkowicie wolne od odzwierzęcych składników, a także bezpieczne dla alergików. Podczas imprezy wesprzemy datkami Schronisko w Korabiewicach.

Warsztaty "Roślinna kosmetyka naturalna" z Aleksandrą-Kiełczewską Błachnio

Warsztaty „Roślinna kosmetyka naturalna” z Aleksandrą-Kiełczewską Błachnio

Walentynki zaplanowane? Nie szkodzi!
Każdy może wpaść na Mokotów i wziąć udział w cyklicznie organizowanych bezpłatnych warsztatach kuchni roślinnej. Jest w czym wybierać, bo w ich repertuarze znajdziemy m.in. kuchnię indyjską, włoską, polską, chińską oraz wiele innych, dużo mniej typowych, np. witariańską, bezglutenową, intuicyjną czy według doktor Dąbrowskiej (dieta owocowo-warzywna).
Poza gotowaniem można nauczyć się wielu innych ciekawych rzeczy w duchu vegan friendly, np. przygotowywania kosmetyków naturalnych.
Dla czujących niedosyt organizowane są bardziej kompleksowe, już płatne warsztaty kulinarne. Akademia Kulinarna Zjedz Buraków oferuje również warsztaty integracyjne dla firm, a nawet profesjonalne wyjazdowe szkolenia dla hoteli i restauracji zainteresowanych podnoszeniem kwalifikacji swoich pracowników.

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares