Kulinarne świąteczne inspiracje cz. 1 – na wytrawnie

Święta to wyjątkowy czas, który spędzamy z bliskimi, często przy stole zastawionym przysmakami. Wspólne celebrowanie posiłków to jeden z najważniejszych elementów Świąt. Dania muszą być pyszne, domowe, a my zachęcamy, aby były także wegańskie. Tradycyjne świąteczne menu możemy w prosty sposób zmodyfikować i zorganizować pyszną wegęucztę. Prezentujemy Wam nasze ulubione, sprawdzone przepisy i życzymy udanego eksperymentowania w kuchni!


Tekst: Karolina Czechowska
• Znacie kogoś, kto nie lubi pierogów? Dla wielu to najważniejsza potrawa wigilijna. Mogą być klasyczne z kapustą i grzybami, ale warto również zaszaleć i przygotować je w zupełnie innej odsłonie. Sekret udanych pierogów to dobre ciasto, a wybór farszu jest ogromny. Naszym zadaniem mistrzem pierogów jest Weganon. Na jego blogu znajdziecie ogrom przepisów inspirowanych kuchnią lokalną z różnych regionów Polski.

fot. weganon.pl

fot. weganon.pl

Tylko które wybrać? Gotowane, pieczone, dyniowe, z fasolą, kruche ze szpinakiem, grzybami i ciecierzycą, a może kresowe kakory z marchewką? Zajrzycie i wybierzcie opcję najbliższą Waszemu kulinarnemu gustowi.
Seleryba brzmi ciekawie. Plastry ugotowanego selera owijamy glonami nori (takimi jak do sushi) i smażymy w panierce. Efekt jest niesamowity! Otrzymujemy seler, który dzięki glonom zyskuje morską nutę i smakuje jak ryba. Chrupiący na zewnątrz, a w środku biały, miękki miąższ. Nie wierzycie? Musicie spróbować. Polecamy prosty przepis na filet od erVegan. Jeśli jesteście fanami ryby po grecku, seleryba sprawdzi się w tym przepisie idealnie. Na blogu pozytywnej Wegan Nerd znajdziecie gotowy przepis.
• Kolejnym tradycyjnym świątecznym daniem jest kapusta. Może być z grochem albo w formie bigosu. Nie potrzeba jej mięsnej wkładki aby smakowała wyśmienicie. Na blogu Jadłonomia, znajdziecie przepis na wegetariański bigos doskonały, który można jeszcze uzupełnić podsmażonymi, chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu.

fasola• Koniecznie zerknijcie też na przepis na wigilijną fasolę z syropem z agawy i rozmarynem i kultowy smalec! Aksamitny, suszonymi śliwkami smakuje wyśmienicie na dobrym, chrupiącym pieczywie.
• Na święta to koniecznie muszą być grzyby. Może zupa grzybowa, pierogi z grzybami, smażone boczniaki z sosem pieczarkowym? Wszystko brzmi smacznie i tak samo smakuje. Sprawdzony przepis ma dla Was Vegenerat Biegowy.
• Jeśli macie ochotę na więcej, polecamy również bakłażany po kaszubsku. To oryginalna konkurencja dla śledzia.

Jeśli nie zdecydujecie się na organizację Świąt w całości w wersji wege, warto przygotować niektóre potrawy jako alternatywę dla dań tradycyjnych. Poczęstujmy rodzinę selerybą, która na początku na pewno wzbudzi rozbawienie, a po chwili usłyszymy, że w sumie to smakuje podobnie… Może babcia zachwyci się bajecznym tofurnikiem i zostanie on ciastem obowiązkowym na świątecznym stole (sprawdzone przepisy na najlepsze świąteczne słodkości w kolejnym wpisie). Nikogo nie zmuszamy do zmian, zachęcamy natomiast do spróbowania nowych przepisów i poszukiwania nowych smaków. Wspólne gotowanie i jedzenie to piękne przeżycia. Cieszmy się chwilą, gdy lepimy z babcią pierogi lub pieczemy z mamą ciasto. Jeśli nie uczestniczymy aktywnie w przygotowaniach świątecznych dań, to doceńmy czas, kiedy zasiadamy razem do stołu i pamiętajmy, że nie karp czy sernik czyni święta świętami, ale obecność naszych bliskich i wspólne celebrowanie tych pięknych chwil. Smacznego!

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares