Kulinarne świąteczne inspiracje cz. 2 – na słodko

Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy będąc na diecie roślinnej można jeść wyśmienite słodycze, to po wypróbowaniu naszych propozycji uwierzy, że tak. Ciasta, torty, ciasteczka, kremy, desery… jedząc roślinnie, nie musimy z nich rezygnować. Wystarczy uzbroić się w sprawdzone przepisy i zaszaleć w kuchni. Przedstawiamy Wam receptury na roślinne słodkości, które na pewno zdobędą aprobatę nawet największych łasuchów.

Tekst: Karolina Czechowska

  • Nasz numer jeden to bajeczny pieczony tofurnik Jadłonomii. Ciężko uwierzyć, że ciasto z tofu może zastąpić tradycyjny sernik. To jest wręcz bajeczne! Delikatne, kremowe, waniliowo-cytrynowe, bez posmaku soi. Wasi goście nie zorientują się, że ten sernik nie jest z tradycyjnego sera. Proponujemy, żeby ilość składników pomnożyć razy półtora i piec ciasto 10-15 minut dłużej, wtedy tofurnik będzie nieco wyższy. Nie martwcie się, że „masa serowa” jest bardzo płynna – tak ma być. Po upieczeniu będzie perfekcyjnie kremowa.
fot. vegenerat-biegowy.pl/

fot. vegenerat-biegowy.pl/

  • Ponad cztery lata temu Vegenerat Biegowy zaproponował chyba najprostszy na świecie przepis na ciasto czekoladowe. Od tamtej pory wiele osób oszalało na punkcie czekoladowego cuda, a przepis wielokrotnie polecano na forach z roślinnymi przepisami. Spróbujcie koniecznie, nie zawiedziecie się.
  • Nie ma Świąt bez aromatycznych pierniczków, które świetnie komponują się z kawą w świąteczny poranek i są również dobrym pomysłem na kulinarny prezent dla bliskich. Co więcej, ich pieczenie to wyjątkowy świąteczny rytuał w wielu domach (szczególnie tych, gdzie mieszkają dzieci). Marzą się Wam miękkie, aromatyczne i pięknie ozdobione? Skorzystajcie z przepisu Weganona. Piękne i kolorowe robią spektakularne wrażenie.
piernik

fot. weganon.pl

  • Jak pierniczki, to i piernik. 5 minut wystarczy, aby zrobić ciasto, które wlewamy do formy keksówki, a resztę pracy wykona już piekarnik. Największą zaletą tego ciasta jest to, że zawsze wychodzi. Perfekcyjną konsystencję nadają pomidory z puszki, co być może brzmi dziwnie, ale smakuje wyjątkowo dobrze i wierzcie nam, piernik nie smakuje pomidorami, ale cynamonem, goździkami i innymi przyprawami korzennymi.
  • Ostatni przystanek na naszej kulinarnej liście słodkości to rozpustny makowiec od Wegan Nerd – rubaszny, zawijany, drożdżowy makowiec z domową masą makową. Dajcie szansę nowej, oryginalnej propozycji na ten tradycyjny wypiek.

Życzymy udanego pieczenia i delektowania się świątecznymi słodkościami. O formę zadbacie w Nowym Roku…

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content