Rośliny to przyszłość!

Śmiało możemy zaryzykować stwierdzenie, że na naszych oczach odbywa się prawdziwa kulinarna rewolucja. Coraz chętniej włączamy do tradycyjnych potraw elementy kuchni z odległych zakątków świata. Łączymy, mieszamy, próbujemy do woli! Jednocześnie dużą wagę przywiązujemy do jakości posiłków. Poszerzanie wiedzy na temat nowinek żywieniowych przestało być domeną profesjonalnych dietetyków. Wydaje się, że hasło „jesteś tym, co jesz” nieustannie nabiera mocy. Wielu z nas zdało sobie sprawę, że w jadłospisie zdominowanym przez produkty pochodzenia zwierzęcego, brakuje warzyw i owoców. Jest to zaledwie jeden z powodów, dla którego diety roślinne stają się coraz bardziej popularne.

shutterstock_611209634

Rośliny rosną w siłę!

Kuchnia roślinna to trend, który rozwija się prężnie na całym świecie. Dotarł także do Polski, która wydawać by się mogło, schabowymi stoi! Owocowe smoothies, aromatyczny hummus oraz burgery z kaszą i warzywami zamiast mięsa szturmem podbiły najmodniejsze lokale. Niektórzy traktują to jak egzotyczne uzupełnienie menu. Inni całkowicie rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego z przyczyn ideologicznych. Inni, kierują swoją uwagę w stronę roślin ze względów zdrowotnych. Powszechne staje się wprowadzenie „zielonego dnia” przynajmniej raz w tygodniu.

Szkodliwe tłuszcze

Najważniejsze instytucje żywieniowe, w tym Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), jednoznacznie wskazują na zbyt duży udział tłuszczów nasyconych w codziennej diecie, a te znajdziemy przede wszystkim w produktach odzwierzęcych – mięsie, wędlinach, maśle, serze, mleku… Dlaczego powinniśmy je ograniczać? Gdyż ich nadmierne spożycie wpływa na podwyższenie cholesterolu we krwi. Co za tym idzie, zwiększa się ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i innych dolegliwości na tle kardiologicznym. Dlatego to, co umieścimy w koszu na zakupy, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia!

Zamiast mięsa

Kotlety, pasztety i flaczki w wersji wege podbijają podniebienia nawet zdeklarowanych mięsożerców. Umiejętnie przyrządzone warzywa, strączki, kasze i grzyby potrafią zmienić światopogląd!

W naszej tradycji kulinarnej jedno z honorowych miejsc zajmują kanapki. Pasują na pierwsze i drugie śniadanie, kolację, przekąskę do zjedzenia w plenerze. Czy kanapki są dobre na wszystko? Z pewnością nie te obficie posmarowane tłuszczem zwierzęcym!

Spokojnie, dieta roślinna nie wymaga jednak zajadania się sucharkami. Szeroki wybór margaryn roślinnych pozwala nadal cieszyć się znakomitym smakiem posmarowanego pieczywa. Produkty tworzone nowoczesnymi technologiami z najwyższej jakości olejów roślinnych są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które to są niezwykle cenne dla naszego zdrowia! Ponadto większość dostępnych margaryn, w tym m. in. produkty marki Flora – Original i Light, pozbawione są częściowo utwardzonych olejów, będących źródłem tłuszczów trans, znanych ze swojego negatywnego wpływu na zdrowie – zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy.

Flora original 400 wieczko

W czasie zakupów warto przyjrzeć się więc etykietom i wybrać produkt najbardziej wartościowy. Margaryny marki Flora – m. in. w wariancie Original i Light, doskonale wpisują się w ideę zbilansowanej diety roślinnej. Znajdziemy w nich oleje: rzepakowy, słonecznikowy i lniany. Są one odpowiednie dla wegan, osób z nietolerancją laktozy oraz wszystkich, którzy chcą zadbać o zdrowie swojego serca.

Różnorodność to siła!

Nadal można spotkać się z opiniami, że dieta oparta na roślinach jest nie tylko mniej ciekawa, ale także nie dostarcza wszystkich substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto spojrzeć na nią z innej strony, gdyż może stać się okazją do próbowania nowych produktów i smaków. Konieczność wyszukiwania kolejnych alternatyw skutecznie rozbudzi kulinarną wyobraźnię. Dodatkowo rynek towarów roślinnych już w tym momencie jest na tyle szeroki, że stworzenie bogatego menu to bułka z… margaryną!

flora light 400 wieczko

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares