Włoska kuchnia roślinna od Leonardo Verde

Spaghetti, risotto, pizza. Czy można nie kochać włoskiej kuchni? Nie bez powodu jest popularna niemal na całym świecie. Włoski, słodki, aromatyczny i pachnący ziołami sos pomidorowy smakuje najlepiej, a prawdziwa włoska oliwa nie ma konkurencji. Mimo, że włoskie przepisy znamy wszyscy, to nie tak łatwo jest przygotować danie rodem ze słonecznej Italii. Makaron musi być al dente, a sos pomidorowy gotowany kilka godzin, tajników włoskiej kuchni jest wiele. Zapewniamy Was, że sekrety te poznali twórcy wyjątkowego miejsca na kulinarnej mapie Warszawy, mowa oczywiście o restauracji Leonardo Verde.

60251117_1717544568348837_4725699180884918272_n

Leonardo Verde łączy w sobie zamiłowanie do prawdziwej włoskiej kuchni oraz diety roślinnej. W restauracji znajdziemy wiele wariacji na temat włoskiej kuchni tradycyjnej, a wszystko  w 100% roślinne, zdrowe, bez cukru i konserwantów, a do tego wyjątkowo smaczne. Carbonara  w wykonaniu Leonardo Verde zdobyła już wiele serc, a wyjątkowa pizza nie ma sobie równych. W menu znajdziemy wiele ciekawych propozycji na śniadania jak np. bruschetty, ale nie musi być koniecznie po włosku, możemy wybrać tofucznicę z dodatkami lub gofry z twarożkiem ze słonecznika. Od poniedziałku do piątku śniadanie kosztuje jedyne 10zł! Ponadto w cotygodniowym menu czekają ciekawe zupy i lunch’e dnia. W stałej ofercie typowe włoskie propozycje: focaccia, arancini, lasagne, pasty, pizza oraz bezcukrowe desery. Dla osób na diecie bezglutenowej też jest spory wybór. Ponadto zdrowe koktajle, świeżo wyciskane soki oraz sangria. Dodatkowym atutem lokalu jest korzystanie z sezonowych produktów, które urozmaicają zmienne menu.

60638489_1733643623405598_1530854141046292480_n

Dzielimy się z Wami naszą opinią na temat Leonardo Verde, gdyż restaurację tę tworzą ludzie o niezwykłych sercach. Działają aktywnie na rzecz zwierząt i z chęcią wspierają działania NGO’sów. Niejednokrotnie karmili naszych wolontariuszy podczas szkoleń i jednomyślnie możemy potwierdzić, że zawsze było pysznie. „Łosoś” z marchewki czy „bekon” z kokosa jako nietypowe dodatki do idealnie ugotowanego makaronu robiły furorę. Leonardo Verde wsparło również kulinarnie nasz event w ramach XIII Tygodnia Wege – MeetVeg, czyli spotkanie ze znanymi youtube’rami. Zaserwowali pyszne dania, nam bardzo przypadła do gustu pizza ze szparagami ;). Warto wspomnieć, że wszystko było podane na ekologicznych, jadalnych talerzykach! Doceniamy, że wdrażają ekologiczne rozwiązania w duchu „zero waste”. Zaczynali jako pierwsza w Polsce wegańska pizzeria, a dziś tworzą niezwykłą restaurację udowadniając, że włoska kuchnia w roślinnym wydaniu może być wyborna, a pizza z roślinnym serem, czy spaghetti z orzechowym „parmezanem” mogą być prawdziwymi, włoskimi specjałami.

Aperitivo Sour, Royal Rose Mohito, Gin Smash Basil.kw bruschetta19

44382276_1461962523907044_1340795275488264192_n

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares