#zostań w domu i gotuj!

Obecna sytuacja sprzyja takim aktywnościom jak czytanie, rysowanie, oglądanie filmów, prowadzenie długich rozmów z partnerem, pisanie, snucie marzeń, uczenie się języków, granie w szachy oraz oczywiście gotowanie! Dla zachowania zdrowia psychicznego, po ośmiu godzinach pracy przed komputerem z domu, kluczowe jest zrobienie czegoś ożywczo innego. Przenieś się do kuchni, wpuść świeże wiosenne powietrze i podśpiewując ulubioną piosenkę zacznij przygotowywać składniki na kurkumowo-cytrynowe ciacho. Proporcje mąki, oleju  i napoju roślinnego bazują na standardowym przepisie na chlebek bananowy, ale słodko-kwaśny miks cytryn, cukru i kurkumy nadaje ciastu niepowtarzalny charakter. Słonecznie żółty kolor ciasta będzie jak znalazł na zbliżającą się Wielkanoc. Zawsze warto spróbować czegoś nowego!

hh

Składniki:

1 kubek mąki pszennej

½ kubka mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki soli

1 ½ łyżeczki kurkumy

½ kubka cukru trzcinowego

3 łyżeczki skórki z cytryny

4 łyżeczki soku z cytryny

1/3 kubka oleju słonecznikowego

1/3 kubka mleka owsianego

kilka cienkich plasterków cytryny + łyżeczka cukru

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wyłóż posmarowanym olejem papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kurkumą i solą. Do kubka z cukrem dodaj startą skórkę z cytryny i dobrze rozetrzyj. Dodaj sok z cytryny, olej i mleko, wymieszaj. Przenieś mokre składniki do suchych. Wymieszaj na jednolitą masę i przełóż ją do foremki. Ozdób plasterkami cytryny i obsyp łyżeczką, dwoma cukru. Piecz przez 40 minut, aż cytryny się skarmelizują, a patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu.

Smacznego!

 

Aleksandra Pogoda

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content