Przetworzone mięso szkodzi! Podpisz petycję!

Światowa Organizacja Zdrowia już w 2016 roku opublikowała raport na temat rakotwórczych właściwości czerwonego i przetworzonego mięsa. Przetworzone mięso zostało zaklasyfikowane do grupy 1 razem z m.in. azbestem i tytoniem, co oznacza, że istnieją wystarczające dowody ich rakotwórczego działania u ludzi.

Wysokie spożycie mięsa przetworzonego i czerwonego łączy się także ze zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych czy powikłań cukrzycy oraz ma związek z rozwojem otyłości – tak wynika z badań WHO.

barbecue-1239434_1920

W ramach kampanii Viva Zdrowie ruszyliśmy z petycją do Ministra Zdrowia Łukasza Szumowskiego, aby przetworzone mięso w sklepach oznaczać tak samo jak papierosy, informując zawczasu o jego szkodliwości. Możecie ją podpisać TUTAJ.

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares