5 dowodów na to że bycie wege ratuje środowisko

Chcesz zrobić coś dla dobra Ziemi? Dowiedz się jak Twoja dieta wpływa na środowisko i zrezygnuj z mięsa!

Weganie i wegetarianie mogą być dumni z tego jak dzięki nim świat staje się lepszy. Ratują życie z każdym posiłkiem jaki zjadają. Poza tym, że dzięki nim zwierzęta nie trafią do rzeźni i ograniczają ryzyko chorób zagrażających ich życiu (takich jak rak, cukrzyca lub choroby serca), dieta oparta na pokarmach pochodzenia roślinnego chroni środowisko.
.

Poniżej znajdziecie 5 faktów dotyczących wpływu bycia wege na środowisko

1. Bycie wege chroni glebę

Można uzyskać niemal wszystkie wartości odżywcze jakich potrzebuje
człowiek jedząc wyłącznie żywność pochodzenia roślinnego (jedyne
wyjątki to witaminy D i B12) – to wszystko dzięki minerałom, enzymom,
przeciwutleniaczom i składnikom odżywczym zawartym w glebie. Badania
wykazały, że hodowla zwierząt przyczynia się do erozji gleby,
pustynnienia i ograniczania obszaru lasów. W wyniku tych procesów w
samych tylko Stanach Zjednoczonych utracono około jednej trzeciej
warstwy uprawnej ziemi.

Jak żyć w zgodzie ze środowiskiem: Aby utrzymać glebę (i Twoje ciało)
w najlepszej formie, kupuj jedzenie organiczne i unikaj produktów GMO.

2. Bycie wege oszczędza wodę

Na rolnictwo i hodowlę przypada ponad ponad 70% zużycia wody pitnej na
świecie. Produkcja kilograma wołowiny wymaga zużycia od 100 do 200
razy więcej wody niż produkcja kilograma żywności roślinnej. ONZ
uznało, że hodowla zwierząt najprawdopodobniej w największym stopniu
odpowiada za zanieczyszczenie wody. Rezygnacja z mięsa może mieć po
wielokroć większy pozytywny wpływ na stan wód na Ziemi niż zakręcanie
kranu podczas mycia zębów, lub branie prysznica zamiast kąpieli.
Spożywanie „owoców” morza także stanowi poważny problem, nadmierne
połowy ryb i niszczenie podwodnych siedlisk powoduje, że wielu
gatunkom zagraża wyginięcie, a morza i oceany w których zakłócono
naturalne procesy stają się martwe.

Jak żyć w zgodzie ze środowiskiem: Zrezygnuj z wstępnego płukania
kiedy używasz zmywarki i uruchamiaj ją tylko gdy jest pełna a
zaoszczędzisz tysiące litrów wody.

3. Bycie wege oszczędza energię

Nie jest tajemnicą, że kryzys energetyczny to tylko kwestia czasu —
ceny ropy naftowej są wyjątkowo wysokie a cały świat stara się
wymyślić inne źródła energii dla naszych samochodów i domów. Tymczasem
jesteśmy namawiani do oszczędzania energii, a jedną z najlepszych
metod jest właśnie rezygnacja z mięsa i nabiału. Badanie
przeprowadzone przez uniwersytet Cornell dowiodło, że produkcja białka
zwierzęcego wymaga 8 razy więcej paliw kopalnych niż produkcja tej
samej ilości białka roślinnego.

Jak żyć w zgodzie ze środowiskiem: Gdy będziesz kupował sprzęty AGD
wybieraj te najbardziej oszczędne. Gaś światła, które nie muszą się
palić i wyłączaj z kontaktu urządzenia, które mają tryb czuwania – co
zwykle sygnalizują palącą się diodą.

4. Bycie wege chroni powietrze

Hodowlę przemysłową można wyczuć na milę – dosłownie, takie miejsca
mówiąc wprost śmierdzą! Nie chodzi tylko o nieprzyjemny zapach –
zanieczyszczenie powietrza przez nie wytwarzane jest poważnym
problemem. Zapewne słyszeliście, że krowy wydzielają do atmosfery duże
ilości metanu (poprzez gazy) i podtleneku azotu (w
nawozie), to właśnie te substancje w dużym stopniu powodują zmiany
klimatyczne. Raport ONZ dowiódł, że hodowla zwierząt powoduje efekt
cieplarniany w większym stopniu niż wszystkie formy transportu
łącznie. Dodatkowo obszary hodowli są w dużym stopniu powiększane
poprzez wycinkę lasów deszczowych, co potęguje negatywny wpływ hodowli
na środowisko.

Jak żyć w zgodzie ze środowiskiem: Kupuj pokarmy roślinne najlepiej
lokalne. Ograniczając zakupy żywności, która musiała przebyć do Ciebie
długą drogę, ograniczasz zanieczyszczenie powietrza, będące efektem
transportu.

5. Bycie wege zwalcza głód na świecie

Setki milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu i niedożywienia, pomimo tego 70% zbóż, które są zbierane w Stanach Zjednoczonych przeznaczana jest na paszę. Ponad 700 milionów ton żywności nadającej się dla ludzi, która mogłaby raz na zawsze zakończyć głód na ziemi trafia do zwierząt hodowlanych.

Jak żyć w zgodzie ze środowiskiem: Kupuj i przygotowuj tylko tyle
jedzenia ile na pewno zjesz, unikaj marnowania żywności. Jeśli to
możliwe zjedz to co zaczęte zanim kupisz lub otworzysz coś nowego, a
jedzenie nie nadające się już do spożycia kompostuj.

Tekst: Whitney Lauritsen (ecovegangal.com)
Źródło: http://vegnews.com/articles/page.do?pageId=4425&catId=3
Tłumaczenie: Przemysław Szyperski

Więcej informacji szukaj na: http://www.zostanwege.pl/dlaczego-warto/srodowisko/ oraz w broszurze „Planeta na talerzu

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares