Przewodnik po produktach roślinnych cz.2

Witajcie w drugiej części naszego wpisu poświęconego wartościom odżywczym poszczególnych produktów roślinnych. Dzięki temu szybciej i łatwiej będzie Wam skomponować dietę wegańską i wegetariańską bez obawy o ewentualne niedobory.

Pierwszą część wpisu znajdziecie tutaj.

Płatki owsiane

shutterstock_104414576
Produkt, bez którego większość osób nie wyobraża sobie śniadania. Warto kupować jak najmniej przetworzoną wersję płatków owsianych (górskie). Dzięki temu zachowamy maksymalną ilość składników mineralnych. W 100 g owsianki znajdziemy bowiem ponad 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1, ponad 1/3 zapotrzebowania na żelazo i ponad 30% cynku. Do tego mnóstwo magnezu. Warto jeść owsiankę z dodatkiem świeżych owoców. Dodatek witaminy C wspomoże wchłanianie żelaza.

Kiwi

shutterstock_169842197
Ten mały niepozorny owoc to prawdziwa kopalnia witaminy C! Co więcej, w jednym (średniej wielkości) kiwi znajdziemy również około 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Kiwi świetnie sprawdza się w sałatkach owocowych z dodatkiem orzechów i pestek.

Nasiona chia

shutterstock_132375194
Te coraz popularniejsze nasiona to skarbnica wapnia. 100 g ziaren zwiera ponad 60% dziennego zapotrzebowania na wapń oraz zaspokaja w 100% zapotrzebowanie na żelazo. Co więcej znajdziemy tam też mnóstwo selenu i cynku plus witaminę K, B6 i B3. Chia to także bardzo wysoka zawartość kwasów omega-3.

Migdały

shutterstock_184890230
Bardzo dobrze sprawdzają się w roli przekąski. Są bogate w wapń, żelazo, cynk i białko. Zapewniają też niemal 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Paczka migdałów to ponad 20 g białka. Wymieszaj migdały w sałatce z warzyw/roślin strączkowych, a otrzymasz pyszne, pełnowartościowe białko!

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares