Przewodnik po produktach roślinnych cz.5

Kolejna część naszego wege przewodnika po produktach roślinnych – dzięki niemu szybciej i łatwiej zbilansujecie swoje menu. Dowiecie się tez gdzie szukać poszczególnych witamin i minerałów i dlaczego warto sięgać po konkretne produkty. Poprzednie części naszego cyklu znajdziecie tutaj.

Marchew

shutterstock_101720998

To przede wszystkim bogactwo witaminy A. Jedna duża marchew ponad 4 krotnie zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na beta karoten. Dodatkowo marchew zawiera niewielkie ilości wszystkich witamin i minerałów. Sałatka z dodatkiem dwóch marchewek uzupełni również zapasy naszej witaminy K i B6.
Rodzynki

shutterstock_169437659

Doskonale sprawdzają się w formie przekąski dla osób aktywnych fizycznie. Bardzo dobrze zastępują cukier i niezdrowe słodziki jako dodatek w płatkach owsianych, deserach owocowych czy ciastach. Paczka rodzynek to również ponad 30% dziennego zapotrzebowania na żelazo i zastrzyk takich witamin jak: B1, B2 i B6. W 100 g rodzynek znajdziemy niecałe 300 kalorii. Dlatego na zbyt dużą ilość owoców suszonych powinny uważać osoby, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów.

Kapusta pekińska

shutterstock_231963535

Bardzo zdrowa i wartościowa odmiana kapusty! Duże ilości witaminy K, C, B6 i kwasu foliowego. Sprawdza się też jako dodatek wapnia w diecie. kilka liści kapusty pekińskiej może podbić nam ilość wapnia o ponad 100 mg.

Czerwona soczewica

shutterstock_138966311

Doskonała dla osób, które nie mają czasu przygotowywać roślin strączkowych. Nie wymaga moczenia, wystarczy jej 15 minut gotowania na wolnym ogniu. Dostarcza ponad 20 g dobrej jakości białka oraz duże ilości żelaza (7 g na 100 g produktu). Poza tym znajdziemy w niej również cynk, fosfor, witaminę B1 i kwas foliowy. Super sprawdza się w sosie pomidorowym i razowym spaghetti.

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content