Wegetarianizm – ciekawostki cz.4

Prezentujemy czwartą część naszego wpisu poświęconego ciekawostkom na temat diety roślinnej – zarówno pod kątem aspektów zdrowotnych jak ekonomicznych i społecznych. Poruszamy również temat praw zwierząt. Mamy nadzieję, że poniższe informacje pomogą Wam uporządkować wiedzę na temat weganizmu.

shutterstock_343043879

  • Czy wiesz, że na „wyprodukowanie” 450 g wołowiny potrzeba aż 1650 litrów wody? Tymczasem 450 kg jadalnej mieszanki warzyw wymaga jedynie 113 litrów.
  • Według danym przytoczonych przez „The New york Times” już 12% nastolatków w USA określa się mianem wegetarian!
  • Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu (IPCC) namawia do ograniczenia mięsa ze względu na postępujące zmiany klimatu. Jednym z czynników współczesnego ocieplenia klimatu jest masowa hodowla zwierząt.
  • Według polskiego Instytutu Żywności i Żywienia: Prawidłowo zbilansowane diety wegetariańskie zapewniają korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu wielu chorób (tj. otyłość, cukrzyca, osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, niektóre nowotwory, stany zwyrodnieniowe, dnę moczanową) szczególnie u osób dorosłych.
  • 95% zwierząt lądowych, zabijanych w USA to kurczaki – jedne z najbardziej eksploatowanych zwierząt na ziemi.
  • Kurczaki to bardzo inteligentne zwierzęta. Potrafią przekazywać między sobą informacje, rozpoznają ponad 100 twarzy, nie tylko innych zwierząt ale i ludzi. Wiedzą, że ukryte przed nimi obiekty, nadal istnieją i można je znaleźć. To umiejętność, którą przyswajają sobie dopiero dwu letnie dzieci.
  • Co 10 Szwed jest wegetarianinem, a w Wielkiej Brytanii już 1 na 8 osób jest już na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej!
  • Wapń z brokułów jest przyswajalny w ponad 60%!
  • Spirulina NIE jest źródłem witaminy B12 (zawiera jedynie jej nie aktywne analogi).
  • 100 g jarmużu to ponad 150 mg wapnia i mnóstwo witaminy A, K i C.
Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares